Tres artistes lleidatans pinten a Os de Balaguer un mural de gran format que incorpora escultura i la cera d’abella com a base de la pintura

19/06/2020

Es tracta d’una obra cooperativa de la mà d’Oriol Arumí i Erik i Swen Schmitz Coll, que van començar a treballar-hi ahir dijous i que s’inaugurarà el proper 25 de juny

La localitat d’Os de Balaguer, a la Noguera, tindrà un mural en homenatge a la flor d’ametller i les abelles. Amb el títol ‘Pol·linitzant l’ametller’ els treballs de l’obra, de gran format i que incorporarà escultura així com trams de pintura amb cera d’abella, es van iniciar ahir dijous, prosseguiran tot el cap de setmana i conclouran el dia 23. El mural es preveu inaugurar el 25 de juny i al llarg de tots aquests dies hi aniran intervenint els artistes lleidatans Swen Schmitz (dies 18 i 19), Oriol Arumí (20 i 21), Erik Schmitz (22 i 23 de juny).

Estarà ubicat en una de les parets de la planta envasadora de mel de Torrons i Mel Alemany ubicada al número 9 del Carrer Sant Antoni d’Os de Balaguer. El mural s’inaugurarà formalment el dia 25 a les 11.00 h amb la presència dels artistes i de l’alcaldessa de la localitat, Estefania Rufach, també vicepresidenta de la Diputació de Lleida i presidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, acompanyats pels promotors de la iniciativa, la família Alemany, amb el seu gerent, Ferran Alemany al capdavant.

Amb aquesta nova acció Alemany dóna continuïtat a la seva campanya “La mel hi pinta molt” de pol·linització de l’opinió pública en la que fa pedagogia de la mel com el dolç natural.

L’empresa aposta per l’art un cop més i ho fa aquest cop per expressar com està vivint el Covid, amb una efervescència creativa que l’ha portat a cooperar amb altres productors amb l’objectiu de crear nous productes, molts d’ells destinats al seu nou canal de venda online www.alemany.com
 

Escultura amb materials reciclats: pneumàtic de cotxe, tela reciclada i cable de telecomunicacions
 
El mural serà un treball coral de tres artistes: un pintor, un il·lustrador i un escultor. D’una banda el pintor afincat a Lleida Oriol Arumí, conegut per les seves obres que promouen formes de vida sana i recuperen espais que abans eren de la natura. De l’altra els germans Swen i Erik Schmitz Coll, nascuts a Alemanya i residents a Ivars d’Urgell i coneguts per la seva vinculació amb l’Estany d’Ivars on han fet incursions artístiques per subratllar el seu paisatge natural. És l’Erik qui aportarà la part diferenciadora a l’obra artística respecte als murals existents i que el convertirà en el primer mural de gran format a les comarques de Lleida que incorpora escultura. Aquests elements que configuren les parts amb relleu del mural són elaborats a partir de materials utilitzats en la quotidianitat que sovint acaben en forma de residu, algunes vegades reciclables, altres no.
 
Per aquest mural Erik Schmitz ha escollit el pneumàtic de cotxe usat per a la part de les fulles, donant al cautxú la forma desitjada i posteriorment pintada. Les flors les confeccionarà amb tela reciclada, fet que li permetrà generar volums grans de manera lleugera i resistent a l’aire i cable de telecomunicacions per als estams de la flor. Un fil gruixut que n’integra nombrosos de petits que ajuden a generar la part superior de l’estam, l’antera.
 
 
Un homenatge al territori Montsec, a la flor de l’ametller i a la proximitat
 
Ferran Alemany gerent de Torrons i Mel Alemany explica que “la flor de l’ametller és molt especial per Alemany ja que és la que elabora la primera mel de l’any i més endavant el seu fruit formarà part del nostre torró”. I considera l’obra artística com “un homenatge al territori Montsec i al seu paisatge”. Explica que “ara més que mai cal que les empreses del territori fomentem la proximitat i crear reclams perquè ens visitin és una manera de fer territori”.
 
Infolleida