Un 98% dels grups estables dels centres educatius de Catalunya estan en funcionament

30/09/2020

Així ho ha explicat en roda de premsa la secretària general d’Educació: “Tenim confinats 1.201 grups estables, que vol dir que el 98% dels grups estan realitzant la seva formació amb normalitat i de manera presencial”

A data d’avui, un 98% dels grups estables dels centres educatius de Catalunya estan en funcionament. Així ho ha explicat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca: “Tenim confinats 1.201 grups estables, que vol dir que el 98% dels grups estan realitzant la seva formació amb normalitat i de manera presencial”. Ho ha manifestat durant la roda de premsa conjunta de seguiment de la pandèmia en l’àmbit educatiu que ha ofert conjuntament amb el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

 

Núria Cuenca també ha exposat que hi ha 2.273 alumnes amb resultat positiu en relació al Covid-19 i ha recordat que “la població d’alumnes en el nostre sistema educatiu és d’1.5 milions, que vol dir que el 99% dels nostres alumnes no tenen o no han estat contagiats pel virus”. Del personal educatiu, ha informat que “hi ha 275 positius de 120.000 professionals, fet que suposa que un 99,83% dels professionals no estan contagiats”.

 

Pel que fa a l’alumnat i al professorat confinat, Cuenca ha xifrat en 26.030 el nombre d’alumnes, que representa que “el 98% dels alumnes estan podent anar als centres de manera presencial, rebent l’educació amb normalitat”. Sobre els professionals, ha dit que hi ha 1.878 professionals confinats i, per tant, un 98% està realitzant les tasques habituals en el centre educatiu. Ha afegit que “tenim dos centres confinats, que són les llars d’infants d’Almenar i la del barri de la Florida de l’Hospitalet”.

 

Núria Cuenca ha anunciat que s’ha publicat un fitxer de dades obertes a la pàgina web del Departament que proporciona dades explotables que es poden tractar i que permeten fer aproximacions en relació a les dades de les afectacions del virus en el sistema educatiu”. “Evidencia més la nostra voluntat de ser transparents, és la manera de generar confiança per saber l’impacte que està tenint el virus”, ha assegurat. També ha dit que “ens consta que no hi ha cap altre sistema educatiu que estigui oferint aquestes dades de manera pública”.

 

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat que, amb dues setmanes de curs escolar, ja hi ha dades prou consistents per concloure el que des de Salut i Educació s’insisteix des de fa setmanes: la necessitat de la reobertura dels centres com a entorns segurs i la impossibilitat de demostrar que hi hagi transmissió comunitària important dins les escoles.

 

L’escola no està amplificant el contagi del virus”, ha reiterat Ramentol abans d’enumerar algunes dades –com les gairebé 35.000 proves PCR fetes des de l’inici de curs- que parlen de “l’esforç diagnòstic, molt superior a la mitjana de la població, que estem fent per seguir, de forma molt exhaustiva i exacta, el comportament de l’epidèmia en la població escolar”. En aquest sentit, el grau de positivitat de les 35.000 proves realitzades ja és inferior al 5%, una barrera per sobre de la qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que hi hauria risc de no detectar la gran majoria de casos positius o de l’existència de transmissió comunitària rellevant. A més, en el 87% dels casos positius detectats en totes les proves fetes als centres educatius només s’ha detectat el cas índex, mentre que més d’un 90% de les proves indicades per a població escolar han comptat amb el consentiment de les famílies.

 

Per últim, Ramentol ha avançat que aviat es preveu ampliar el nombre d’unitats mòbils de salut que es desplacen als centres educatius a realitzar les proves, especialment a l’àmbit metropolità.

 

Nou protocol sobre activitats extraescolars, sortides i colònies

 

La secretària general d‘Educació ha avançat que el Departament d’Educació, conjuntament amb el de Salut, la Secretaria General Joventut i la Secretaria General d’Esports ha estat ultimant un protocol, que està previst que aprovi aquest divendres el Procicat, per concretar les indicacions que es van donar el mes de juliol en relació a l’organització de les activitats extraescolars, sortides i colònies. En aquest sentit, ha assenyalat que “és important que aquestes activitats es puguin realitzar com es fa amb l’activitat lectiva, perquè fomenten part del desenvolupament personal dels nostres alumnes i no els podem limitar aquests espais”.

 

Cuenca ha detallat que aquest protocol preveu mesures per les activitats extraescolars que segueixen la pauta de la resta de documents: establir grups estables de convivència per obtenir la traçabilitat dels contactes, mesures en relació a l’ús de la mascareta, aspectes organitzatius com pel que fa a l’ús de les dutxes i vestidors, i mesures d’higiene com la ventilació o el rentat de mans. També per a les sortides i colònies, el protocol preveu que es mantinguin els grups estables. “En definitiva, és una manera de què es puguin realitzar amb normalitat i seguretat per contribuir al desenvolupament personal dels alumnes”, ha remarcat.

Infolleida