Un oli amb la família reial armada, un premi que ha portat cua

25/10/2021

Torrelameu va acollir ahir l’entrega del XVIII Premi Miquel Viladrich, un certamen que ha portat polèmica a causa de les amenaces telefòniques que el consistori va rebre per exposar un oli que recrea membres de la família reial espanyola armats. El premi a la categoria de Pintura va ser per a l’artista lleidatà Jan Monclús per l’obra The Cross. L’alcalde del municipi, Carles Comes, va ser l’encarregat d’entregar el guardó.

Per la seua banda, el premi a la categoria d’Arts Visuals, que el va entregar la vicepresidenta de l’Intitut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, va ser per a Duae Collective, un col·lectiu col·laboratiu de Barcelona que opera en el camp de la investigació visual contemporània, pel projecte En el medio (entre nosotros) fluyen los ríos.Així mateix, durant l’entrega de premis es va donar a conèixer la col·laboració entre el consistori de Torrelameu i el Museu Morera de Lleida, que acollirà el quadre guanyador del Premi Viladrich.

L’acte va estar presentat i conduït per Jaume Belló i Judit Mulet, i va culminar amb una degustació de vins de Costers del Segre, que va estar amenitzada per la música de Christian Mòdol.

Val a recordar que el jurat va fer públiques el 25 de setembre les trenta obres finalistes, d’entre noranta que s’hi presentaven des de tot el país, que es van penjar a la pàgina web municipal. A penes uns dies després l’ajuntament va començar a rebre trucades amb insults i crits perquè no s’exposés el quadre sobre el rei emèrit, del pintor finalista Rubén Fernández Rojo, una obra que ha generat molta expectació i ha estat la més fotografiada pel públic. En aquest sentit, l’ajuntament de Torrelameu ha notat un increment de seguidors a les seues xarxes socials.

Així mateix, Comes va lamentar els insults i amenaces rebuts per l’oli de Fernández: “En una democràcia tots tenim dret a expressar-nos, ja sigui amb fotografia, música o pintura”, va explicar.

SEGRE.COM