Vallfogona de Balaguer celebrarà els dies 6 i 7 de maig la primera edició de la Fira Lo Caragol food

19/04/2023

El certamen, organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració de veïns i entitats del municipi, maridarà gastronomia, mercat de productes de proximitat, música i activitats infantils, entre altres propostes

Vallfogona de Balaguer començarà el mes de maig ben intensament. Abans de la celebració de la Festa Major del Roser, el municipi acollirà la primera edició de la Fira Lo Caragol food els dies 6 i 7 de maig (de 10 a 20 h.). Així, el primer cap de setmana del mes vinent el carrer Escoles, el passatge Escoles i l’esplanada posterior al Poliesportiu Meritxell Serret d’aquesta localitat de la Noguera esdevindran el centre neuràlgic de la cuina del caragol. El certamen maridarà gastronomia, mercat de productes de proximitat, música i activitats per als més petits amb altres propostes en les quals els cargols seran protagonistes.

La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament amb la col·laboració de veïns i entitats del municipi, esdevindrà la primera fira que acollirà la població i vol donar a conèixer la gran riquesa gastronòmica d’un plat tan arrelat a les terres de Lleida com són els caragols. L’organització vol fer que durant un cap de setmana a Vallfogona s’hi puguin menjar tota mena de plats en els quals els caragols siguin l’ingredient principal alhora que s’hi puguin adquirir tota mena de productes relacionats amb aquesta vianda.

Els plats forts de la 1a Fira Lo Caragol food de Vallfogona de Balaguer seran el Mercat Tast de Lo Caragol food, en el qual una desena de restauradors locals però també vinguts de la ciutat de Tarragona cuinaran les seves especialitats elaborades amb caragols (dissabte, a partir de les 11 I diumenge, de les 12); el Mercat de Lo Caragol, en el qual una altra desena de paradistes oferiran tota mena de productes relacionats amb aquest mol·lusc (d’11 a 20 h.); i el Mercat de La Terra Slow Food, en el qual les persones visitants podran adquirir productes alimentaris de km 0 elaborats per una quarantena de productors (de 10 a 20 h.). De la mateixa manera, els visitants del certamen podran maridar els plats que s’ofereixin al Mercat Tast de Lo Caragol food amb els vins i cerveses artesanes elaborats per una desena de productors del territori.

Però el programa d’actes de l’esdeveniment, que arrencarà el dissabte 6 de              maig a les 10 del matí, inclou una pila d’activitats complementàries, entre les quals destaquen diverses actuacions musicals (amb formacions que abracen diversos gèneres musicals: Sam Ramos, Sal&Santa, Corrandes són Corrandes, Nus Duo i Sin Reputación); un concurs per escollir el millor plat cuinat amb caragols de les nostres contrades, que comptarà amb un jurat d’excepció integrat pels cuiners Gonzalo Ferreruela (Restaurant Ferreruela, Lleida) i Francesc Molins (Restaurant Cal Xirricló, Balaguer) i Jonathan Nuevo, autor del bloc esmorzarsdeforquilla.cat; un concurs per escollir la millor disfressa de caragol (amb categories per a infants i adults); un concurs d’endevinar quants quilos de cargols hi ha en una malla plena d’aquests mol·luscos; o una cursa amb bicicleta en la qual el guanyador serà qui més a poc a poc pedali, organitzada amb el suport dels Cansallebres, el club de runners de la vila. En aquesta competició, que tindrà lloc diumenge 7              de maig a partir de les 10 del matí, hi podran participar persones de totes les edats, ja que hi haurà tres categories: una per a nens i nenes de fins a 10 anys, una altra per a persones de 10 fins a 65 anys i una tercera per a persones majors de 65 anys.

La programació d’aquesta fira única a les comarques de Lleida es complementarà amb altres propostes adreçades als més petits com són diversos tallers de terrissa o inflables per als infants. Podeu consultar tota la informació i formalitzar les inscripcions per participar en les diverses iniciatives a la pàgina web firalocaragolfood.cat. També podeu estar al dia de les novetats del certamen seguint el seu perfil a Instagram (@firalocaragolfood).  Alhora, les persones que vulguin ajudar a fer realitat la Fira Lo Caragol food poden inscriure-s’hi a través del formulari habilitat a la pàgina web del certamen, que neix amb l’objectiu d’esdevenir referent a les comarques de Ponent.

Infolleida