Vallfogona de Balaguer celebrarà els dies 6 i 7 de maig la primera edició de la Fira Lo Caragol food

04/05/2023

El certamen, organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració de veïns i entitats del municipi, maridarà gastronomia, mercat de productes de proximitat, música i activitats infantils, entre altres propostes

Vallfogona de Balaguer acollirà la 1ª edició de la Fira Lo Caragol food un esdeveniment que convertirà, aquesta localitat de la Noguera, en el centre neuràlgic de la cuina del caragol. El certamen maridarà gastronomia, mercat de productes de proximitat, música i activitats pels més petits amb altres propostes en les quals els cargols seran protagonistes.

La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament amb la col·laboració de veïns i entitats del municipi, esdevindrà la primera fira que acollirà la població i vol donar a conèixer la gran riquesa gastronòmica d’un plat tan arrelat a les terres de Lleida com són els caragols. L’organització vol fer que durant un cap de setmana a Vallfogona s’hi puguin menjar tota mena de plats on els caragols siguin l’ingredient principal alhora que s’hi puguin adquirir tota mena de productes relacionats amb aquesta vianda.

Els plats forts de la 1a Fira Lo Caragol food de Vallfogona de Balaguer seran el Mercat Tast de Lo Caragol food, en el qual una desena de restauradors locals de ponent i un restaurant convidat, en aquesta edició, El Llagut vingut de la ciutat de Tarragona, cuinaran les seves especialitats elaborades amb caragols; el Mercat de Lo Caragol, que comptarà amb desena de paradistes que oferiran tota mena de productes relacionats amb aquest mol·lusc;  i el Mercat de La Terra Slow Food, en el qual les persones visitants podran adquirir productes alimentaris de km 0 elaborats per una vintena de productors i tastos oferts dels mateixos productors. De la mateixa manera, els visitants del certamen podran maridar els plats que s’ofereixin al Mercat Tast de Lo Caragol food amb els vins i cerveses artesanes elaborats per una desena de productors del territori.

El programa d’actes de l’esdeveniment, es complementa amb altres propostes lúdiques, entre les quals destaquen diverses actuacions musicals (amb formacions de gèneres musicals variats: Sam Ramos, Sal&Santa, Corrandes són Corrandes, Nus Duo i Sin Reputación); un concurs per escollir el millor plat cuinat amb caragols de l’Oest 2023 de les nostres contrades, que comptarà amb un jurat d’excepció integrat per: Ferran Montardit – (Federació de Colles Aplec del Caragol Lleida) la bloguera Dolors Mateu – @dolorssmateu i cuiners com Gonzalo Ferreruela (Restaurant Ferreruela, Lleida) i Francesc Molins (Restaurant Cal Xirricló, Balaguer) i Jonathan Nuevo, autor del bloc esmorzarsdeforquilla.cat; tota la fira compta amb la col·laboració de l’aplec del caragol, la Fecoll i la Federació d’Hostaleria de Lleida, també un concurs per escollir la millor disfressa de caragol; un concurs d’endevinar quants quilos de cargols hi ha en una malla; o una cursa amb bicicleta en la qual el guanyador serà qui més a poc a poc pedali, organitzada amb el suport dels Cansallebres, el club de runners de la vila. En aquesta competició, que tindrà lloc diumenge 7 de maig a partir de les 10h del matí, hi podran participar persones de totes les edats, ja que hi haurà tres categories: una per a nens i nenes de fins a 10 anys, una altra per a persones de 10 fins a 65 anys i una tercera per a persones majors de 65 anys.

La programació d’aquesta fira única a les comarques de Lleida es complementarà amb altres propostes adreçades als més petits com són diversos tallers de terrissa o inflables pels infants.

Podeu consultar tota la informació i formalitzar les inscripcions per participar en les diverses iniciatives a la pàgina web firalocaragolfood.cat. També podeu estar al dia de les novetats del certamen seguint el seu perfil a Instagram (@firalocaragolfood). 

Infolleida