Vicepresidència posa en marxa la major operació de creació de sòl industrial i logístic que s'ha fet mai a Lleida

25/11/2021

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, té actualment en comercialització un total de 19,4 hectàrees de sòl destinat a activitat econòmica en els municipis d’Alcarràs, Balaguer, Bell-lloc d’Urgell i Cervera. Sumen un total de 42 parcel·les de diferents tipologies, situades als sectors Lo Tossalet Roig d’Alcarràs, Campllong III polígon II de Balaguer i Vinyes del Mig de Bell-lloc d’Urgell.

 

Paral.lelament, l’INCASÒL té en preparació set sectors més situats en els municipis d’Almacelles (SUD 12A), Lleida (SUR 21 Fondo Magraners i Torreblanca-Quatre Pilans), Els Alamús (La Serreta), Les Borges Blanques (Vaca Roja) i Tàrrega (El Boscarró i Plans d’Ofegat). Aquests sectors sumen prop de 607 ha de les quals 339 ha es destinaran a activitat econòmica.

 

Tots ells són sectors situats estratègicament prop de les principals vies de comunicació de la zona A2 i AP2, de l’aeroport d’Alguaire i de la línia de ferrocarril Lleida-Tarragona. La diversitat de tipologies dels sectors en comercialització es completarà amb la creació de parcel·les de grans dimensions en el futurs sectors que permetran atraure a grans empreses tractores que dinamitzin l’activitat econòmica i generin llocs de treball.

 

L’objectiu és crear tota una xarxa de polígons, connectats entre ells, amb diversitat d’usos i parcel·les per tal de poder atraure i donar resposta a tot tipus d’empresa que vulgui instal·lar-se a Catalunya.

 

Amb aquests sectors L’INCASÒL vol reactivar l’economia de les comarques lleidatanes, facilitar la recuperació del teixit empresarial i atendre la demanda existent a la zona de sòl per a activitats econòmiques.

 

Mesures de suport al món rural als pressupostos

En el marc de l’impuls per a les Terres de Ponent que impulsa el Departament, s’ha introduït canvis en la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos en relació a l’urbanisme amb la intenció de simplificar els tràmits urbanístics, afavorir la reactivació econòmica i el repoblament rural i la millora de la seguretat jurídica. “Per primera vegada s’adapta l’urbanisme a les necessitats del món rural i no a l’inrevés” ha destacat el vicepresident Puigneró. 

 

Aquests són alguns dels canvis:

 

Habitatge per a un descendent en explotació rústica. En aquesta línia s’ha aprovat facilitar que, en els municipis rurals, un descendent del titular d’una explotació rústica familiar pugui fer-s’hi un habitatge. D’aquesta manera, els descendents d’un titular d’una granja o finca agrícola poden construir-se o rehabilitar un habitatge en aquesta mateixa finca sempre que el destini a ús residencial familiar, cosa que ajuda a fixar la població en el territori i dona continuïtat als projectes de vida al món rural.

 

Albergs per a temporers. Un altre dels canvis introduïts a la llei es que s’admetran iniciatives col·lectives per construir o reutilitzar edificacions per destinar-les a allotjaments dels treballadors temporers. Aquesta mesura busca afavorir iniciatives col·lectives, com ara de cooperatives agrícoles, per permetre allotjaments, com albergs, per als temporers, cosa que fins ara no era possible. D’aquesta manera, es dona sortida a iniciatives d’aquesta mena amb una menor ocupació del sòl no urbanitzable ja que aquests allotjaments estaran al servei de diverses explotacions.

 

Menys tràmits per instal·lar una granja. Es simplifica el procediment d’autorització de les construccions agrícoles i ramaderes dotant de majors competències els municipis, ja que, per sota de 5.000 metres quadrats d’ocupació en planta, deixa sense efecte l’informe fins ara preceptiu de la comissió territorial d’urbanisme

 

Més usos en sòls no urbanitzables. S’amplien els usos d’activitat econòmica en el sòl no urbanitzable ja que s’amplien els admesos i es permet modificar, ampliar o efectuar noves construccions en edificacions catalogades amb l’objectiu de permetre, per exemple, que professionals liberals puguin exercir la seva feina en aquest tipus d’edificacions. Aquesta mesura permet que s’ampliïn masies o cases rurals per a usos auxiliars o per a usos turístics quan es tracta de turisme rural, cosa que obre la porta a altres usos diferents a l’agrícola i ramader en aquests espais.   

 

Urbanitzacions per fases en municipis petits. Es dona la possibilitat d’executar obres d’urbanització per fases cosa que facilita, per exemple, que si un municipi petit vol donar continuïtat a un carrer i dotar-lo de tots els serveis, escomeses electriques o clavegueres, ho podrà fer encara que formi part d’un projecte més ampli, com la creació de tot un barri, que no s’hagi desenvolupat. Aquesta és una mesura que afavoreix la reactivació econòmica però també la sostenibilitat ja que afavoreix en creixement en la dimensió adequada.

 

El vicepresident va presentar totes aquestes millores en el marc de la la Junta de l’Associació de Micropobles de Catalunya que es va celebrar ahir a Oliola i dissabte es donarà a conèixer de nou en l’assamblea general de l’associació que es farà a l’Estany, al Moianès.

Infolleida