Visites guiades a santa Maria de Balaguer, que estrena punt d’informació i un espai Gaspar de Portolà

29/07/2019

Fins al 15 de setembre, visites guiades cada diumenge a les 11 a l’església de Santa Maria de Balaguer, que inclouen l’ascensió al campanaret conegut com “la torre del moro”. No cal reserva, només presentar-se al punt d’informació que s’acaba d’inaugurar a la sagristia, edifici de maons d’estil mudèjar que contrasta amb la severitat dels carreus de l’enorme fàbrica gòtica, d’unes dimensions i pretensions catedralícies, encara que mai no ha assolit la categoria de seu episcopal.

Per arribar-hi, es pot pujar caminant des de la plaça del Mercadal o bé amb cotxe per l’accés ben condicionat que parteix de la rotonda d’on surt la nova variant de la carretera d’Àger, agafant en direcció “Balaguer oest”, seguint planant per la part alta de la ciutat fins a trobar el cementiri, per girar de seguida a mà dreta, on s’han habilitat unes places d’aparcament, davant d’un esplèndid mirador que fa el tomb al temple, amb vistes sensacionals sobre Castell Formós, Sant Crist, Mont-roig, Montsec, Cubells, les teulades del barri vell balaguerí, el riu i els ponts, el castell de la Ràpita i una bona extensió de la plana urgellenca. Resseguir per fora la formidable construcció medieval permet també fer-se càrrec de l’absis de set cares, el robust campanar amb un gran rellotge de números romans o els poderosos contraforts, a banda d’acostar-se fins a les muralles, obertes ara quasi tot el dia i que, gràcies a un sistema de passeres volants, es poden recórrer en un tram ben llarg.

Al nou punt d’acollida i informació és possible demanar fulletons sobre els monuments locals, comprar llibres i records o veure un vídeo de presentació de 7 minuts. L’entrada a la nau s’efectua des d’allí mateix. El primer cop de vista fa caure de cul. És única, alta, amplíssima, coberta de voltes ogivals que sostenen nombroses claus de volta representant els patrons de les confraries. Les capelles són ocupades per una exposició permanent d’art sacre. A través dels moderns vitralls es filtra una llum càlida. Tot aquest grandiós volum és presidit per la talla minúscula d’una marededéu de pedra policromada procedent del desaparegut monestir de les Parrelles. Passat l’estiu, Santa Maria la Major podrà ser visitada per lliure dissabtes i diumenges, d’11.00 a 14.00.

Damunt del punt d’acollida de Santa Maria, al primer pis de l’antiga sagristia, funciona des de fa poc un Espai Gaspar de Portolà que recorda el militar d’orígens balaguerins nascut a Os de Balaguer en 1716, explorador i primer governador de Califòrnia, fundador de San Diego o Monterrey. Plafons amb textos i il·lustracions aborden aspectes de la seva biografia i època: arrels familiars a Arties o Castellnou del Montsec, el context històric de la descoberta i conquesta del Nou Món, la vida a les colònies, les successives expedicions per terra i mar, el paper de jesuïtes i franciscans, les missions, el genocidi d’indígenes, etc. Retrats, vitrines amb llibres i peces de ceràmica, una bandera californiana amb l’os distintiu d’aquell estat.

SEGRE.COM