ACTUALITAT
XXXIX Matança del porc de Montgai
Es preveu una assistència d’unes 600 persones a Montgai amb motiu de la Matança del porc
Aquest cap de setmana del 16 i 17 de març, es celebrarà a Montgai la XXXIX edició de la Matança del porc, om es preveu una assistència d’unes 600 persones i durant els 2 dies.
Més d’una trentena de veïnes i veïns participen de forma activa en aquest tradició que es remunta a l’any 1984, amb motiu de la pandèmia del Covid es va suspendre durant 2 anys.
Antigament encara és feia tota la matança sencera des de el sacrifici dels animals, fins a tot el procés per l’elaboració de les llonganisses i botifarres negres.
En l’actualitat és compra la carn ja desossada i durant el dissabte s’inicia el procés del mondongo amb l’embotit de la carn. El dissabte s’inicia el dia amb la sardinada popular i la cocció de les botifarres, llonganisses i els fesols que acompanyaran a la carn del dinar popular.
Habitualment si el temps acompanya, com és aquest any, la plaça Prat de la Riba, s’omple de taules amb famílies i grups d’amistats per poder assaborir aquest menjar tan tradicional en molts dels nostres pobles, on encara algunes famílies fan la matança a les seues pròpies cases.
És voluntat de l’Ajuntament de Montgai i també del veïnat no perdre aquesta tradició i mantenir-la ben viva en les propers anys, per això també s’acompanya el dinar popular amb música en directe perquè la festa sigui més atractiva i dinàmica per gaudir-la .