Balaguer posa el punt final a l'Any Vallverdú homenatjant la figura literària que dona testimoni d'un segle de vida

04/12/2023

L'acte repassa els moments més emotius de la commemoració del centenari

El Teatre Municipal de Balaguer ha estat l'escenari de l'acte de cloenda de l'Any Josep Vallverdú, d'acord amb la voluntat del mateix escriptor. D'aquesta manera, centenars de persones entre veïns, familiars i autoritats han acompanyat Vallverdú en un acte que ha repassat el testimoniatge personal i literari de cent anys de vida. Tot plegat, amb la proposta escènica 'Les coses pel seu nom' a càrrec de 'Bada-pas, Iniciatives Culturals', que ha combinat teatre, música i projeccions audiovisuals. L'esdeveniment també ha repassat els moments més emotius de la commemoració del naixement de l'escriptor.

L'acte ha posat fi a una commemoració impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes i a més de 200 activitats que s'han organitzat arreu del territori al voltant del centenari de l'escriptor.

L'esdeveniment ha començat amb els parlaments institucionals. L'alcaldessa de Balaguer, Lorena González, ha celebrat que la capital de la Noguera tingui Josep Vallverdú com a fill adoptiu. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s'ha referit al "lligam" entre l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i Josep Vallverdú, del qual ha donat com a resultat diferents iniciatives com l'exposició 'Geografies Josep Vallverdú: vida i obra'. Així mateix, la comissària de l'Any Vallverdú, Carme Vidal, ha explicat que l'homenatge a l'escriptor continuarà de cara el setembre del 2024.

L'acte de cloenda ha continuat amb un repàs dels actes més emotius de la commemoració del centenari de Vallverdú a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, les quals han destacat moments com l'acte central celebrat al Palau de la Generalitat o la jornada a l'Escola Alba de Corbins on Vallverdú va respondre preguntes dels alumnes de cinquè i sisè de primària.

Finalment, en el marc de la proposta que ha reconegut la tasca literària de l'autor lleidatà, els actors Jaume Madaula i Mariona Ribas han interpretat el clàssic 'Rovelló' i diferents poemaris. La posada en escènica també ha comptat amb el suport musical d'un quartet vocal, un trio instrumental, una cantant solista i dues ballarines.

Infolleida