Commemoració del naixement del rei Pere III a Balaguer ara fa 700 anys

05/09/2019

Aquest 5 de setembre, es presenta el programa de la primera JORNADA D’ESTUDIS REI PERE EL CERIMONIÓS. La iniciativa, promoguda per l’Ajuntament de Balaguer, el Museu de la Noguera i la Universitat de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la de la Generalitat de Catalunya, busca fomentar la difusió de coneixements científics sobre el segle XIV, l’època del Cerimoniós.   

La data escollida per a la presentació no és casual. Un 5 de setembre, però de l’any 1319, va néixer Pere el Cerimoniós al Castell Formós de Balaguer, és complirà doncs el 700 aniversari del balaguerí més il·lustre. Com s’explica a la seva crònica, el rei va néixer abans d’hora, al setè mes de l’embaràs, i, creient que no sobreviuria, tots els del castell van córrer a batejar-lo utilitzant un gibrell que hi havia a la mateixa habitació de la partera.

La JORNADA D’ESTUDIS REI PERE EL CERIMONIÓS es celebrarà el proper 13 de setembre, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Balaguer, coincidint amb el primer dia de la “Festa de l’Harpia 2019, Balaguer Medieval” per tal de posar també de manifest el paper rellevant que la ciutat va tenir en aquella època i la seva influència en la vida política, econòmica i social del Regne d’Aragó.

Enguany, la jornada comptarà amb la participació d’importants experts en la baixa edat mitjana: Joan J. Busqueta, Pere Benito, Pere Ortí, Francesca Español, Jordi Bolòs, Imma Sánchez i Francesc Fité, de les Universitats de Lleida, Barcelona i Girona, que parlaran sobre art, economia, vida quotidiana, la vida de Pere III, la seva vinculació amb Balaguer i el Comtat d’Urgell...

Per cloure el dia es farà una visita guiada al Castell Formós que culminarà, allí mateix, amb la lectura teatralitzada d’alguns fragments de la “Crònica del rei Pere el Cerimoniós” a càrrec de l’actor Enric Arquimbau, amb l’acompanyament musical de Francesc i Glòria Rodoreda que interpretaran peces del “Llibre Vermell de Montserrat” (segle XIV).

La voluntat de l’organització és convertir la Jornada en una trobada anual que compagini investigació i difusió de l’edat mitjana. Posteriorment, es podrà consultar la publicació de les ponències en un volum d’actes anual editat pel Museu de la Noguera.

L’entrada a la Jornada serà lliure i constituirà el tret acadèmic de sortida de l’”Harpia 2019, Balaguer Medieval”. Aquesta festa participativa i ja consolidada de la ciutat de Balaguer combina recreació històrica, fira medieval, tradició, gastronomia i espectacles.

Infolleida