Concert ‘Guitarra entre dos mons’, a càrrec de Gonzalo Peñalosa

05/12/2023

Per al proper diumenge 17 de desembre, l’Associació cultural Grup d’Art4 ha organitzat el concert ‘Guitarra entre dos mons’, a càrrec de Gonzalo Peñalosa.

Gonzalo Peñalosa va néixer a Sevilla l’any 2002, i va començar a estudiar guitarra amb el seu pare, José Antonio Peñalosa. Ja des de ben aviat va obtenir premis en diversos concursos i es va seguir formant al Conservatori Superior de les Illes Balears.  

L’any 2018 va rebre el premi a la trajectòria acadèmica i personal, atorgat per l’Ajuntament de Sevilla. També ha realitzat cursos de perfeccionament amb David Russell, Manuel Barrueco, Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Marcin Dylla o Roberto Aussel. Igualment, Gonzalo Peñalosa ha rebut diferents reconeixements, com el primer premi del Festival de Guitarra Ciutat d’Elx; el primer premi al Festival Internacional de Guitarra de Madrid; el primer premi del XIX Concurs Internacional José Tomás-Villa de Petrer; el primer Premi al First International Classical Guitar Competition GuitarLab de Los Ángeles, EUA; el primer premi al University of Louisville Guitar Festival and Competition de Kentucky, EUA.

Quant al programa del concert, respon a una proposta de viatge musical a través de diferents compositors dels segles XX i XXI, mostrant la diversitat però també les sinèrgies i punts de confluència a través de l’instrument de la guitarra. Peñalosa interpretarà ‘Variaciones a través de los Siglos’ de Mario Castelnuovo; Sonata-Fantasía’, de Federico Moreno; ‘Homenaje a Toulouse-Lautrec’ d’Eduardo Sainz de la Maza; ‘Dancesco con Evocación’, de José Antonio Peñalosa; Sonatina, Antonio Molina; i ‘Aquarelle’, de Sergio Assad.

El concert es farà al centre cívic del carrer Miracle de Balaguer, i els diners que es recullin aniran destinats a col·laborar amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.

Guitarra entre dos mons

La complexitat dels processos culturals s’han de valorar dins d’uns contextos socials i històrics concrets els quals faciliten la seva comprensió en profunditat. Va ser en els intercanvis produïts en els viatges i el contacte entre el vell i nou món on la música va traspassar fronteres, permanent aquest enriquiment fins els nostres dies.

Aquest programa presenta obres d’un costat i de l’altre, mostrant que el que ens uneix és molt més que el que ens separa. És un repertori amb contrasts, centrat en els segles XX i XXI, que crea en certs moments una atmosfera que convida a reflexionar i evocar aquest recorregut a través del temps i l’espai, abordant idees temàticament entrellaçades, acostant-les i relacionant-les les unes amb les altres. Més que assumir les diferències, es tracta de l’acceptació mútua, el respecte a la diversitat i de la comunicació recíproca a través de la guitarra.

 

Infolleida