El primer Congrés de Patrimoni Miner i Història de la Mineria i la Geologia posarà en valor la figura de Lluís Marià Vidal

24/05/2018

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest matí la presentació del I Congrés de Patrimoni Miner, Història de la Mineria i Història de la Geologia a Catalunya, que se celebrarà del 30 de maig al 2 de juny amb Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Manresa i Vilanova de Meià com a eixos.

La presentació ha comptat amb la participació de Josep Maria Mata, president del Comitè Científic del Geoparc de la Catalunya Central i director del congrés;  i Antoni Lacasa, conseller de la secció de Geopaleontologia de l’IEI.

Coincidint amb la Setmana Internacional dels Geoparcs Europeus, el congrés servirà per homenatjar i posar en valor la figura de Lluís Marià Vidal i Carreras amb la creació d’un premi que durà el seu nom, i que distingirà la persona i la institució que hagin destacat en alguns dels camps en els que va treballar l’insigne personatge, que va ser enginyer de mines i geòleg. El lliurament d’aquest premi es farà el 2 de juny a Manresa a la seu de l’EPSEM (Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa).

En el transcurs dels actes programats al congrés, es duran a terme, a més de les jornades de treball amb la lectura de les diferents comunicacions i ponències, recorreguts per visitar, entre d’altres indrets, diferents punts de Sant Llorenç de Morunys, el Santuari del Lord, Port del Compte i Solsona.

El programa de treball constarà de 15 ponències a càrrec de diferents especialistes en els temes esmentats de Mineria, Geologia i Paleontologia, Excursionisme, Espeleologia i Fotografia, activitats desenvolupades totes elles per Lluís Marià Vidal. En el transcurs de les jornades, cada congressista podrà presentar la seva comunicació.

Diumenge 3 es farà la jornada de cloenda a Vilanova de Meià, que inclourà una excursió per visitar els jaciments paleontològics de La Pedrera de Meià i la Cabroa, en el que el Centre Excursionista de Catalunya, del que Vidal fou el president, celebrarà un Aplec de les Pedres.

En moltes de les activitats programades han col·laborat el Consell Comarcal del Solsonès, els ajuntaments de Solsona, Guixers, Sant Llorenç de Morunys i Manresa, a més de l’EPSEM, l’IEI, els Geoparcs de la Catalunya Central i el de Tremp-Montsec i el projecte del Parc Geològic i Miner del Solsonès.

 

Infolleida