El sector porcí acabarà l'any millor del previst amb "empat o poques pèrdues" per la falta de porcs a Europa

26/12/2022

Els números negatius s'han recuperat aquest segon semestre i els grangers guanyen ara entre 5 i 10 euros per porc venut

Els productors de porcí acabaran l'exercici del 2022 amb pèrdues, però millor del previst. El sindicat JARC calcula que els ramaders han perdut uns 4,82 euros per porc, mentre que des d'Unió de Pagesos parlen d'un balanç "d'empat o poques pèrdues". I és que malgrat l'any va començar amb números vermells, aquesta tendència s'ha revertit a partir del segon semestre amb la pujada del preu del porc i, tot i que els costos de producció continuen "disparats", el benefici actual se situa de mitjana entre els 5 i 10 euros per animal. Aquest increment del preu es deu, segons el responsable del porcí d'UP, Rossend Saltiveri, a la caiguda de l'oferta a Europa provocada per la pesta porcina africana (PPA) a països com Alemanya o Polònia.

Tot i un primer semestre d'any "molt dolent" que partia d'una baixada de preus de venda "important" des de la passada tardor i d'un increment dels costos de producció, el sector del porcí ha aconseguit revertir aquesta tendència negativa i preveu tancar un 2022 millor del previst amb "empat o poques pèrdues", ha indicat Saltiveri.

Això es deu al fet que a des del segon semestre els costos de producció, tot i ser els més alts dels últims vint anys i superar els 1,5 euros per quilo de carn, estan per sota del preu de venda. Així, entre agost i fins a finals d'octubre el preu de venda va superar la barrera dels 1,7 euros i, actualment, la cotització de Mercolleida se situa a 1,64 euros per quilo, amb un marge de benefici positiu per als grangers

Saltiveri ha explicat que les previsions inicials eren pitjors perquè, precisament, el preu de venda acostuma a baixar a partir de l'agost, al revés de la situació que es viu enguany. Amb tot, la previsió és que els bons preus del segon semestre "suavitzaran els resultats negatius d'aquest any".

L'explicació a aquest increment del preu, segons Saltiveri, és deu a la reducció de l'oferta a Europa per l'afectació de la PPA, principalment a Alemanya i Polònia, i pel tancament de granges previst als Països Baixos. Un altre motiu són els problemes sanitaris que han disparat la mortalitat a les granges. A tall d'exemple, durant el primer semestre de l'any la mortalitat després del deslletament dels garrins va augmentar 4,8% fins al 15.4%. "Diríem que més aviat falten porcs", afirma el responsable del porcí d'UP, que afegeix que la demanda s'ha mantingut i això ha fet augmentar el preu.

JARC xifra les pèrdues en 4,82 euros per porc.

Per la seva banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) xifra la pèrdua mitjana anual de les granges en -0,035 euros per quilo, és a dir uns -4,82 euros per porc engreixat. I és que malgrat la cotització mitjana ha augmentat aquest 2022, diuen que el marge global de benefici s'ha reduït a causa de la pujada dels costos de producció. En concret, calculen que els costos s'han incrementat un 17% aquest any i més d'un 26% respecte la mitjana de l'any anterior.

Davant d'això, el sindicat torna a reclamar al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que ofereixi ajuts als ramaders integrats, que representen gairebé el 80%, que han quedat exclosos dels ajuts excepcionals per la guerra a Ucraïna.

D'altra banda, també demana que es doni suport als ramaders porcins perquè puguin assumir les inversions econòmiques necessàries per gestionar les dejeccions ramaderes. Tot plegat, amb l'objectiu de seguir reduint les emissions de CO2 i el consum d'aigua a les explotacions, que, segons Interporc, han caigut un 40% i un 30% respectivament en 15 anys.

ACN