El Segrià i la Noguera copen el 19 per cent dels ajuts de la PAC a Catalunya

27/07/2017

Segrià, amb un 11,4%, i Noguera, amb un 7,7%, van ser les comarques catalanes que van percebre més ajuts europeus el 2015, el primer any d’aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC), segons un informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), que conclou que els ingressos dels agricultors catalans van augmentar lleugerament aquell any.

El 2015, la Generalitat va abonar ajuts per 264 milions d’euros procedents de la PAC a l’agricultura i la ramaderia, el gros de la qual eren les transferències dels pagaments dissociats. 

El pagament bàsic, que és la partida més important, va suposar el 58 per cent dels ajuts concedits i juntament amb el pagament per pràctiques beneficioses per al medi ambient –greening– i els ajuts a la incorporació de joves agricultors van sumar el 88,8% del total.

Dels ajuts associats, els més importants van ser els de l’activitat ramadera, i el sector més beneficiat va ser el lleter, amb 6,9 milions d’euros, un volum d’ajuts lleugerament més alt als del sector boví de cria per a carn (6,7 milions) i els d’engreixament (6,5). Dels ajuts associats a la producció agrària, el més important va ser el de l’arròs, mentre que els de cultius proteics i fruita seca van ser d’1,1 milions en els dos casos.

Pel que fa a la convergència entre el 2015 i el 2019 dels ajuts que agricultors i ramaders rebran, serà a la baixa en el conjunt de Catalunya perquè els beneficiaris han percebut uns pagaments bàsics per hectàrees superiors a la mitjana del conjunt de declarants de cada una de les regions participants.
Segre