Especial 8 de Març: Joana Martí Solé, secretària i modista 

08/03/2022

Joana Martí Solé, veïna del municipi noguerenc Torrelameu, va compaginar l’ofici de modista amb el càrrec de secretària de la Comunitat de Regants de Torrelameu, dos mons completament oposats. D’una banda, el de modista, clarament feminitzat a l’època, i per, altra, la de l’agricultura i els regants, clarament reservat al món dels homes 

Són membres de l'Associació de Dones les Àguedes de Torrelameu, una associació de la que també hi formava part Joana Martí Solé, una de les figures femenines més importants d’aquest municipi de la Noguera. Martí va compaginar, durant gairebé tota la seva vida, l’ofici de modista amb el càrrec de secretària de la Comunitat de Regants de Torrelameu, una ocupació emmarcada en un entorn altament masculinitzat. 

 

Així, des d’aquesta associació de dones de la vila, agraeixen la figura de Martí, que, asseguren, va trencar amb molts estereotips introduint-se en un món reservat als homes. 

 

Joana Martí, que va morir l’any 2021 a Torrelameu, es va convertir, doncs, en un referent femení al municipi i han estat diversos els homenatges que se li han realitzat a la vila.

Ariadna Sanchez Ber