Finalitzades les obres de la concentració parcel·lària del terme de Balaguer

11/06/2021

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acabat recentment les obres derivades de la concentració parcel·lària del regadiu de l'Algerri-Balaguer, al terme municipal de Balaguer. Els treballs van començar l'any 2011 i, per motius pressupostaris, s'han anat executant en diferents fases tenint en compte les prioritats manifestades pel territori així com el desenvolupament de les obres en part de la zona concentrada. La zona que ha estat objecte de la concentració parcel·lària suma 2.300 hectàrees, corresponents a 273 propietaris. La darrera fase de les obres, que va començar el març del 2020, ha estat executada per Romero Polo, SAU, i ha suposat una inversió de gairebé 1,8 milions d'euros.

Durant aquesta fase, s'han executat 30,8 quilòmetres de camins entre principals, secundaris, i terciaris, i 1,3 quilòmetres de drenatges soterrats. Així mateix, i en compliment de la Declaració d'Impacte Ambiental de la concentració parcel·lària de Balaguer, s'han dut a terme un seguit de mesures correctores de l'impacte ambiental com ara actuacions de restauració paisatgística mitjançant plantacions i hidrosembres, i altres com la creació d'una bassa per a amfibis, diverses actuacions per millorar la biodiversitat a l'entorn de la Font del Bonic, i la remodelació d'esculleres i baixants per la fauna al desguàs del Prat.

Bona part d'aquesta zona concentrada, 1.340 hectàrees, es troba dins dels espais protegits de Xarxa Natura 2000, Secans de la Noguera, i és en aquesta zona on s'ha dut a terme el procediment atenent els criteris de l'ecoconcentració, una concentració parcel·lària que compatibilitza els treballs de reparcel·lació amb la conservació dels hàbitats i el paisatge. Així, per exemple, s'ha intentat adaptar la nova xarxa de camins a la ja existent, s'ha establert una franja ambiental a banda i banda dels camins, el tall de les finques s'ha intentat fer coincidir amb els límits amb marges existents o camins, els drenatges existents s'han mantingut oberts i els trams nous creats també són oberts.

Els treballs de la concentració han permès reduir significativament del nombre de parcel·les que inicialment aportava cada propietari al procediment, la qual cosa ha facilitat la constitució d'explotacions agrícoles més viables, ja que s'ha pogut disposar de forma contigua les propietats dels diferents membres de les explotacions familiars, produint-se, així, un efecte multiplicador en el procés d'agrupament de finques. De la mateixa manera, s'han inetgrat en les explotacions resultants les parcel·les que els propietaris han adquirit durant el procediment de reparcel·lació, així com les d'aquells propietaris que les han volgut traslladar al costat de les explotacions dels seus cultivadors.

SEGRE.COM