La població de voltor negre al Prepirineu arriba als 66 exemplars, la xifra més alta mai registrada

07/10/2019

El 2019 s’han assolit les 20 parelles i han nascut 10 polls, dels quals cinc han acabat volant, segons el darrer informe elaborat per l’equip de seguiment del programa de reintroducció de l’espècie a Catalunya

La població de voltor negre (Aegypius monachus) al Prepirineu català ha assolit xifres rècord, segons l’últim informe elaborat en el marc del seguiment dut a terme dins del programa de reintroducció d’aquesta espècie a Catalunya. Concretament, aquest 2019 s’han registrat 66 exemplars a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, dos més que l’any passat. Així, la població es manté, tot i que la colònia s’ha vist afectada per la desaparició de 5 exemplars i la mort d’un poll nascut el 2018.

Del total dels 66 exemplars, 32 són reintroduïts, 25 han nascut a la colònia i 9 són d’origen exogen (6 ibèrics i 3 francesos). Per edats són 44 adults, 8 immadurs (de tercer i quart any) i 14 juvenils (de primer i segon any). Predominen els adults dins de la colònia, amb un 67% de la població, mentre que es manté el número de juvenils, amb un 21 %, i disminueix el número d’immadurs, amb un 12%. Alguns exemplars fixats han passat a ser flotants, ja que s’han dispersat de la zona de l’àrea de reintroducció.
 
Per sexes, existeix encara un desequilibri, amb 33 mascles, 27 femelles i 6 de sexe desconegut. Això fa que els mascles, en no trobar parella, no es quedin a la colònia i acabin marxant a buscar-la en un altre lloc.

Pel que fa al nombre de parelles, també s’ha assolit el màxim històric, amb 20 al final de l’època reproductora de 2019. D’aquestes, cinc corresponen a parelles que s’han format de nou aquesta temporada de cria, i 15 ja existien al principi de temporada.
 
Del total de parelles, se n'han reproduït 14, i han nascut 10 polls. D’aquests, cinc han desaparegut del niu i cinc han volat. Tanmateix, enguany, els polls han presentat condicions de pes i desenvolupament desfavorables, amb un índex d’ èxit reproductor de 0,36%, dels més baixos des de 2015.

Els voltors negres de la colònia de Boumort utilitzen principalment 2 punts d’alimentació suplementària dins de la vall de Carreu, el punt d’alimentació especifica (PAE) i suplementària (PAS) de Boumort,  i 4 a la perifèria (Siall, Buseu, Alinyà, Lleras).
Infolleida