L'operatiu de suport i vigilància de la Campanya de la Sega 2019, en marxa

20/06/2019

El Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) mantenen l’operatiu del 17 de juny i fins al 8 d’agost, coincidint amb el període de collita del cereal

En marxa la Campanya de la Sega, el  pla operatiu especial de vigilància i de suport al món rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que té per objectiu reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.
 
La campanya operativa de la sega consistirà en un control especial d’aquesta activitat agrícola entre el 17 de juny fins al 8 d’agost a set comarques cerealístiques, englobant així quasi el 53% de la superfície de conreu del cereal del nostre país. La campanya comprendrà les comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell. La setmana passada l’operatiu es va posar en marxa a la comarca de la Noguera i a partir d’avui es posa en funcionament a la resta de comarques, on s’ha iniciat més tard perquè la sega del cereal també s’ha ajornat.

L’operativa està formada principalment per efectius del Cos d’Agents Rurals de les set comarques afectades, amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Consisteix en un desplegament operatiu radial i en la realització d’itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. Hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals amb l’objectiu de millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres, així com també, si escau, una primera intervenció fins a l’arribada dels equips d’extinció.   
 
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. L’objectiu de l’operatiu és reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb aquesta activitat.
Infolleida