Pere Roqué: “Si desapareix l’agricultura de proximitat, automàticament desapareix el segon sector més important en producte interior brut”

22/11/2023

ASAJA Lleida reuneix un centenar de pagesos en una jornada agrària a Vilanova de l’Aguda

ASAJA Lleida ha reunit aquest dimarts un centenar de professionals del sector agrari en una jornada dedicada a les novetats en el sector porcí, l’energia solar, les assegurances agràries del cereal i la PAC 2024-2027, al restaurant Can Valls de Vilanova de l’Aguda. La jornada ha acabat amb un dinar de germanor amb tots els assistents. 

 

El president d'ASAJA Lleida, Pere Roqué, ha destacat la gran sequera que hi ha hagut aquest any i com ha afectat els cultius. “Europa no està tenint en compte que els cultius mediterranis, on els nivells de pluviometria han baixat un 80% respecte als últims 5 anys, poden quedar greument afectats amb el tancament del Canal d’Urgell i la baixada de dotació del Canal d’Aragó i del Segarra-Garrigues, i això genera preocupació”, ha explicat. “Si desapareix l’agricultura de proximitat, automàticament desapareix el segon sector més important en producte interior brut”, ha remarcat Roqué. 

 

L'alcaldessa de Vilanova de l'Aguda i jove agricultora, Carla Mascó, ha estat l'encarregada de donar la benvinguda a tots els assistents i ha expressat que en un món que evoluciona ràpidament és necessari formar-se i ser resilient per tal d’assegurar la continuïtat de les explotacions. En aquest sentit, ha encoratjat al jovent a dedicar-se al sector primari i a enfrontar els reptes de forma associativa.  

 

En el transcurs de la jornada, Joan Graells, coordinador sectorial del porcí d’ASAJA Lleida, ha explicat les novetats en aquest sector i ha destacat que ha estat un any excepcional pel preu i per, malauradament, la malaltia del PRRS. En aquest sentit, Graells ha afegit que “les noves normatives sanitàries portaran un increment del preu que pot repercutir en el consumidor, que ja està prou castigat”. A més, ha traslladat la seva preocupació pel fet que “l’any 1986 érem el 15,5% i avui en dia només el 4,5%”, fet que ha atribuït al desprestigi cap al sector. Per la seva banda, Francesc Chiquillo, tècnic agrari d’ASAJA Lleida, s'ha centrat en la PAC 2024-2027. 

 

Carles González, CEO de CALMGY, ha exposat la situació de l’energia solar com un valor afegit. A més, Antonio Seró, tècnic de Banasegur, ha parlat de les assegurances agràries del cereal. 

 

En la cloenda de l'acte, Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha destacat el paper que tenen jornades com aquesta d’ASAJA Lleida en la formació del sector i en fer arribar les seves necessitats. En la seva intervenció també ha incidit en l’augment de burocràcia i tràmits que han de dur a terme els agricultors i ha remarcat que “si no hi ha pagesos, no hi haurà pobles. Amb la pagesia, arrelem persones al territori”. 

 

Infolleida