Primera reunió de la Taula permanent de seguiment de les campanyes agràries a les terres de Lleida per preparar la de la fruita d’enguany

12/01/2021

La Taula permanent de seguiment de les campanyes agràries a les terres de Lleida ha dut a terme avui la primera reunió per a la preparació de la campanya de la fruita del 2021. La sessió, en format telemàtic, ha servit per fer una primera valoració de les actuacions de la campanya anterior i començar a posar els fonaments en relació a la d’enguany. Hi ha participat el delegat del Govern i coordinador de la taula, Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el subdelegat del Govern central, José Crespín, els presidents dels consells comarcals i la resta d’alcaldes de la zona productora de Lleida, Afrucat, la Federació de Cooperatives Agràries, les organitzacions agràries i sindicats i diverses entitats socials.

 

En el transcurs de la reunió s’ha posat en comú que la campanya de la fruita del 2021 es desenvoluparà encara en un context de pandèmia. En aquest sentit, el delegat de Govern, Ramon Farré, ha insistit que, malgrat que el procés de vacunació vagi avançant i pugui anar creixent la immunitat en sectors de la població, “això no permetrà el relaxament de les mesures de manteniment de distància social, ús de la mascareta i higiene de mans, ni tampoc els controls i cribatges preventius als treballadors”.

 

Farré també ha destacat que amb l’expertesa que totes les institucions i actors implicats han pogut extraure de la campanya del 2020 s’actualitzarà el document que ha de fixar els criteris i les recomanacions d’actuació en activitats i empreses agràries amb vista a l’inici de la campanya d’aquest any, que s’anirà modificant i adaptant al que a cada moment aconselli l’evolució de la pandèmia, amb l’objectiu que la propera campanya es pugui desenvolupar sense haver de veure’s afectada per decisions com les de l’estiu passat que van suposar tancaments perimetrals. El document seguirà ajustant qüestions com la de la realització de cribatges, la gestió de la logística dels confinaments de treballadors segons la seva afectació per la Covid-19 (positius, contactes de positius, etc.) o la vessant de la coordinació de la intervenció i mediació social.

 

Per altra banda, els participants a la reunió han coincidit en la necessitat d’insistir en la possibilitat que persones del territori en situació d’atur s’incorporin a la campanya de la fruita, amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya.

Infolleida