Projecte per exportar com a adob orgànic excedents de purins de la Noguera i el Pla

11/08/2021

Impulsen una planta a Térmens per compostar-los i, en una segona fase, aprofitar el gas metà per generar electricitat

Una empresa lleidatana projecta exportar com a adob orgànic part dels excedents de purins que generen les granges de la Noguera i el Pla d’Urgell. El promotor ha iniciat la tramitació d’una planta a Térmens amb capacitat per a unes 30.000 tones de dejeccions a l’any, a les quals preveu aplicar dos tipus de tractament: en primer lloc, separarà la fracció líquida de la sòlida i compostarà aquesta última per vendre-la com a fertilitzant a altres països de la UE.
En una segona etapa, està previst dotar el complex d’una planta de biogàs que aprofitarà el metà que emana dels purins per generar electricitat. Aquesta iniciativa arriba després que la Generalitat hagi augmentat les restriccions per aplicar-los directament en cultius de la zona.


La fracció líquida de les dejeccions s’aprofitarà també com a fertilitzant i s’aplicarà per degoteig

La instal·lació està prevista a uns quatre quilòmetres a l’est del nucli de Térmens i a una distància similar al sud del poble de Vallfogona de Balaguer. La inversió necessària per fer-la possible s’estima en prop d’un milió d’euros. Així consta als primers documents que han iniciat la tramitació ambiental davant de la Generalitat. El promotor, per la seua banda, va indicar que espera obtenir entre 15.000 i 18.000 tones de fertilitzant orgànic per a la venda a l’any a partir de purins de porc, però també dejeccions bovines i d’explotacions avícoles.

La fracció sòlida d’aquestes dejeccions ramaderes es compostarà amb rebutjos vegetals, com els resultants de la poda d’arbres i arbustos. Quant a la fracció líquida, s’acumularà en basses i se sotmetrà a un tractament de reducció del nitrogen per després aplicar-la també com a fertilitzant mitjançant fertiirrigació: per degoteig a través de conduccions de reg.

Fonts de l’empresa promotora van indicar que el projecte es troba encara en els primers passos del procés d’autorització, i van calcular que passarà més d’un any abans que disposi de tots els permisos necessaris per començar obres. Van assenyalar que la planta entrarà en funcionament només amb el tractament de compostatge i que busquen empreses que, posteriorment, puguin posar en marxa les instal·lacions de biogàs.

La proposta ja ha rebut els primers informes del departament d’Acció Climàtica, Urbanisme i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que no plantegen a priori objeccions que impedeixin portar-ho a terme.

SEGRE.COM