Remei Capitan (Agraïments) i Núria Caballol (Pallapupas) posen en marxa el projecte “Jo també ploro” amb l’objectiu de proporcionar als infants eines per naturalitzar la mort

14/01/2025

El projecte compta amb l’aval de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida

Remei Capitan, CEO d’Agraïments, i Núria Caballol, exmembre de Pallapupas, duran a terme una sèrie de tallers escolars en el marc del projecte “Jo també ploro” amb l’objectiu de proporcionar als infants eines per afrontar el dol de manera saludable. El col·legi públic Ramon Perelló de Vilagrassa acollirà el primer dels tallers el pròxim dijous de la mà de dues professionals compromeses amb l’educació emocional i la comunicació didàctica que el dijous 14 de febrer gaudiran d’una nova oportunitat per transmetre aquests valors a les noves generacions mitjançant dues noves sessions a l’escola jardí ZER Guicivervi de Verdú. Parlem, d’una banda, de la cap visible del servei integral de cerimònies de comiat i d’acompanyament al dol Agraïments i, de l’altra, d’una pallassa de carrer fundadora de la companyia SAC Espectacles i membre de Pallapupas durant molts anys.
 
Segons la primera, Remei Capitan, màster en Intervenció, Pèrdues i Trauma per IPIR-IL3UB, “el projecte pretén abordar com qualsevol pèrdua, des de la mort d’una persona estimada o d’una mascota fins a les pèrdues d’amistats o de salut,  afecta els infants, així com la importància de validar les emocions per evitar futurs traumes i que el dol es converteixi en un procés patològic”. De fet, els tallers sorgeixen de la necessitat de parlar sobre la mort i el dol amb els infants de manera proactiva, ajudant-los a entendre i expressar les seves emocions davant de les pèrdues. “Cal que els ajudem a normalitzar el cicle de la vida i la mort des de ben menuts, la qual cosa passa per fomentar l’expressió emocional en comptes de la contenció i per proporcionar recursos que els permetin elaborar dols saludables i, alhora, detectar dols complicats”, reflexiona Capitan.
 
Quant a la metodologia, els tallers es diferencien d’acord amb l’edat i l’etapa escolar, i és que la conceptualització bàsica de la mort amb activitats tranquil·litzadores forma part dels tallers adreçats a l’etapa infantil; en canvi, les activitats que inclouen expressió d'emocions, reflexió sobre la mort i rituals d’acomiadament esdevenen el fil conductor dels tallers que tenen lloc a l’educació primària. També la durada dels mateixos varia: una hora i mitja per a infantil i dues hores per a primària. “Es tracta que les escoles tornin a parlar de dolor, de tristesa i de com gestionar totes aquestes emocions en positiu”, rebla la CEO d’Agraïments.
 
“Jo també ploro” és una iniciativa novedosa que apropa per primera vegada la gestió del dol a les petites escoles rurals. El projecte compta amb l’aval de la Càtedra d’Innovació Social de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL) i l’experiència de l'empresa Agraïments, servei integral d’organització de cerimònies de comiat personalitzades i acompanyament del dol fundat per Remei Capitan el 2019.
 
Infolleida. FOTO: Càtedra d’Innovació Social de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL).