10è aniversari de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes

15/10/2018

El diumenge 14 d’octubre va tenir lloc al inauguració de l’exposició “Quantes esglésies hi ha en aquest poble? Homenatge a Josep Maria Gavín i Barceló”.

Amb aquesta frase, solia obrir conversa en Josep Maria Gavín quan visitava els pobles de Catalunya a la recerca de les seves esglésies. Hem volgut emprar-la per a il·lustrar
aquesta exposició, que té per objecte explicar com és va realitzar l’inventari fotogràfic d’esglésies de Catalunya, i quin és el seu llegat avui.

Al mateix temps, aquesta exposició també és un homenatge al Sr. Josep Maria Gavín i Barceló, i esdevé l’acte central de les activitats commemoratives del 10è aniversari de la inauguració de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes (2008-2018).

Josep Maria Gavín i Barceló, va ser el creador i l’impulsor del projecte de recollir fotogràficament tots els edificis religiosos de culte catòlic de Catalunya, Andorra, Catalunya Nord i la Franja de Ponent. Un treball que és conegut amb el nom d’Inventari d’Esglésies.

Encara avui, Catalunya és l’únic país del món que ha dut a terme un inventari amb imatges de totes les seves esglésies. Aquesta obra magna, ens ha permès disposar d’un
patrimoni doblement valorat:
 L’inventari pròpiament de les esglésies amb els principals elements descriptius.
 Un fons fotogràfic d’esglésies que deixa testimoni dels diferents edificis religiosos del nostre país. 

El 4 d’octubre de 2008 va inaugurar-se la seu de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes, esdevenint el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya.

El diumenge 14 d’octubre el Monestir de les Avellanes va acollir altres activitats com el Repic de Campanes dedicat als pobles deshabitats de Catalunya i el IV Concert d’Orgue, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni 2018.
Infolleida