Activitats per recuperar la memòria històrica a la Biblioteca d'Artesa

02/07/2019

Cap de setmana ple d'activitats a la biblioteca Joan Maluquer i Viladot d'Artesa de Segre al voltant de la memòria històrica.

Prop de 300 persones van assistir diumenge malgrat la intensa calor a la 2a recreació històrica a l'escola de Suboficials Republicana de la Guerra Civil de Tudela de Segre. En aquest certamen van participar-hi uns 40 recreadors provinents de cinc grups, DIDPATRI, grup de recerca de la Universitat de Barcelona, Servei Històric dels Mossos d'Esquadra, XV 
Brigada Mixta, Pàndols 1938 i Grupo de Recreación Primera Línea.

Durant tot el matí es va poder interactuar amb els diferents expositors i recreadors situats a l'exterior de l'edifici: milícia de cultura, fortificació de la Guerra Civil, transmissions militars de l'exèrcit republicà, lloc d'observació de la Guerra Civil, lloc de comandament i l'espai de sanitat republicana. Al llarg del matí es van organitzar visites a l'interior de l'escola de suboficials.

Aquesta activitat va tancar un intens cap de setmana dedicat a la
 memòria històrica. El divendres a la tarda, primer hi va a ver una xerrada, "El banc d'ADN, la darrera esperança dels nostres desapareguts de la Guerra Civil" a càrrec de Roger Heredia i Jornet, president del Banc d'ADN de familiars i desapareguts de la Guerra Civil.

En acabar es va fer la presentació del llibre "Las lágrimas de la verdad" de José Luís González Leza. La novel·la que té com a escenari la Guerra Civil Espanyola en el territori aragonès, González Leza descriu a uns personatges amb gran força narrativa. Dissabte a la tarda es va fer a la biblioteca d'Artesa de Segre la 1a jornada professional de recreadors, van participar els grups convidats en aquest certamen, es van debatre sobre el paper de la dona dins a la recreació històrica, la divulgació com arribar al públic, com recrear el drama, i criteris a seguir en la uniformitat entre altres temes.

En acabar la jornada es va fer un sopar de trinxera, per als recreadors,  a l'exterior de l'escola de suboficials de Tudela de Segre.

L'organització de l'esdeveniment ha decidit traslladar al mes d'octubre la 3a recreació per evitar la intensa calor d'aquest any.
InfoLleida