Artesa de Segre exigeix que es netegi l'orina de gos als carrers

22/11/2023

Els amos d'aquestes mascotes hauran de portar una botella d'aigua

L’ajuntament d’Artesa de Segre exigeix als propietaris de gossos que netegin amb aigua les orines de les seues mascotes al carrer. L’agent municipal podrà imposar multes de fins a 600 euros si no es fa, ja que una ordenança municipal ho tipifica com a falta greu, segons va explicar ahir l’alcalde, Francesc Puigpinós. Va explicar que els últims mesos s’han rebut diverses queixes de veïns i especialment de comerciants, molestos per la pudor de la via pública i per l’incivisme d’alguns propietaris de gossos. “No només s’han de recollir els excrements, també cal netejar amb aigua les orines”, va dir.

El consistori ha iniciat una campanya de sensibilització per donar a conèixer aquesta nova normativa. Sota el lema Si sortiu a passejar, afaga l’ampolla, incideix en la possibilitat de multes quan els gossos orinin en façanes, fanals o a prop dels portals. Les multes podrien arribar als 600 euros en funció de la gravetat o si es repeteixen els actes incívics per part dels propietaris dels gossos.

Puigpinós va explicar que aquesta iniciativa ha estat consensuada a través de diverses consultes públiques dutes a terme amb propietaris de mascotes i amb els comerciants. Els participants van incidir en la salut pública, la perillositat dels animals i la seua protecció, entre altres qüestions. En aquest sentit, va apuntar que el consistori ja ha posat alguna sanció per abandó d’animals a la via pública. Va explicar que es tracta d’animals que tenen xip identificatiu i “s’ha pogut saber el propietari”. Altres municipis de Lleida també han implementat aquesta mesura són la Seu d’Urgell, Solsona, Balaguer o Lleida, entre d’altres.

Mentrestant, la Paeria de Balaguer i el consell comarcal de la Noguera estudien com assumir la gestió i els costos per posar en marxa la gossera o refugi d’animals que la capital. Ambdós administracions busquen alternatives per obrir aquest equipament, després que, a finals del 2022, es finalitzessin les obres del centre, que va estar en desús més de quinze anys.

SEGRE.COM