Balaguer acull dissabte la presentació dels resultats de la investigació sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i a les terres de Ponent

06/02/2019

La recerca es plasma en l’exposició que aquests dies es pot visitar a Balaguer: ‘‘Se’n parlave... i n’hi havie”, la mostra més exitosa de la Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aran

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran presenta el proper dissabte dia 9 de febrer al Museu de la Noguera de Balaguer el resultat de la recerca que s’ha dut a terme al llarg de dos anys i mig sobre el fenomen de la bruixeria a les Terres de Ponent i al Pirineu.
 
Es tracta d’un llibre amb el títol “Se’n parlave... i n’hi havie. Bruixeria al Pirineu i a les terres de Ponent”, on es recopila, tant la recerca històrica, desenvolupada en els darrers 10 anys sobre la cacera de bruixes a Catalunya, com etnogràfica. Així, el llibre recull la visió d’especialistes en folklore i cultura popular sobre la bruixeria a Catalunya, com Josefina Roma, Ramona Violant o Pep Coll i inclou la reedició d’un text pioner sobre la bruixeria al Pallars, escrit per l’etnògraf Ramon Violant i Simorra abans de la Guerra Civil. Però la part més inèdita de la investigació és el recull dels darrers testimonis vius que han tingut contacte amb la bruixeria al Pirineu i les Terres de Lleida que mostren la pervivència d’aquest fenomen fins l’actualitat. El llibre també inclou la recerca etnogràfica portada a terme a Andorra, que ha posat de relleu l’arrelament que les creences sobre la bruixeria van tenir al país i la seva supervivència fins a èpoques molt recents.
 
Aquest volum inclou també imatges de l’exposició ‘Se’n parlave... i n’hi havie’, la més exitosa de les organitzades per la Xarxa de Museus, que és a Balaguer fins el proper 24 de febrer, que itinerarà per diferents museus de la Xarxa i que inclou documents, objectes, àudios d’entrevistes realitzades i imatges sobre bruixeria i la cacera de bruixes al Pirineu i les Terres de Ponent.
 
El document presenta molta informació inèdita que canvia la visió que es tenia fins ara de la cacera de bruixes a Catalunya i en especial al Pirineu i a les Terres de Ponent. Revela la centralitat del Pirineu pel que fa a aquest fenomen a Catalunya, ja que la primera llei europea contra el crim de bruixeria és de 1424.
 
Les conclusions tenen molt a veure amb el fet que els primers judicis sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu, on es va registrar la primera llei europea contra la bruixeria (s. XV). Aquest fet és determinant per mostrar dues realitats, la de les comarques del Pirineu, on encara avui hi ha testimonis que han viscut en primera persona fenòmens relacionats amb la bruixeria als anys 50, i la de les comarques del Pla de Lleida, on les experiències no són tan directes, però perdura el record d’embruixaments i persones, la gran part dones, senyalades com a bruixes.
Infolleida