Cultura
Balaguer celebrarà una nova edició de la festa medieval Harpia
En aquesta edició es commemorem els 600 anys de la mort de la comtessa Isabel d’Aragó
L’Harpia Balaguer medieval començarà enguany el dijous dia 23 al vespre, amb una ruta gastronòmica per bars i restaurants de la ciutat, acompanyats d’una cercavila amb el grup Els Taverners i Maria Bullfarines.
El divendres el programa seguirà amb una proposta per les escoles de la ciutat, dirigida a l’alumnat de 4rt d’Educació Primària, el qual es distribuirà en diferents grups per realitzar les diferents activitats previstes, com la visita a l’Arxiu Històric Comarcal, on els ensenyaran el pergamí original de la concessió del mercat a Balaguer i el llibre d’ordinacions on s’hi marcaven els preus de venda de diferents productes, del segle XIV. Seguidament es farà una visita al safareig públic de la Reguereta, on un any més l’Associació Dona Rural explicarà com es feia la bugada antigament i també els ensenyaran l’auca del davantal, un taller d’enquadernació a càrrec de l’artista Cristina Colilles. Finalment, aprendran el ball del salt de l’Harpia amb l’Albert Bonet a la plaça dels Comtes d’Urgell.
El tema que vehicularà l’edició d’enguany són els 600 anys de la mort de la comtessa Isabel d’Aragó, i el tema de la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós serà la maternitat a l’edat mitjana. La jornada se celebrarà el divendres i clourà amb una espectacle teatral a l’espai gastronòmic de les Tavernes, a càrrec de la Cia. De comèdies Crisi Perpètua, anomenat Veus que encara ressonen. Misogínia i feminisme medievals.
A la tarda, a la zona del mercat medieval tindrà lloc l’espectacle infantil ‘Els Traginers del camí’, a càrrec de la Companyia La Cremallera Teatre, una proposta de màgia, titelles, contes i cançons, a l’escenari de l’espai gastronòmic Les Tavernes. També el divendres a la nit a l’espai de les Tavernes, tindrà lloc un concert amb el grup Gregotechno.
Una altra activitat que serveix com a recreació històrica és el campament medieval que s’instal·larà com cada any al Parc de la Transsegre, on unes 40 persones escenificaran la vida de l’edat mitjana, amb diferents activitats per a tots els públics que es podran gaudir en diferents franges horàries.
D’altra banda, la Mostra d’antics Oficis durarà dos dies, el dissabte i el diumenge, ja que és una forma d’ensenyar els oficis desapareguts, a través de demostracions i tallers.
L’espai infantil s’ubicarà de nou a la plaça del Pou, i s’hi duran a terme diferents propostes per als més petits. Igualment, a la plaça del Mercadal, hi haurà la Carpa de Jocs de taula i de rol medievals, de la mà de l’Associació dels Argonautes del rol de Balaguer. També la Carpa de Soft Combat i altres activitats, a càrrec de Leyendas Medievales, amb una petita galeria de tir amb arc, amb fletxes segures amb punta de goma i un espai amb arena de combat, on s’entrenarà amb espases d’escuma segures.
D’altra banda, el diumenge es farà una performance, la qual va ser guanyadora d’una beca de nova creació de la Paeria de Balaguer, amb la proposta ‘Eren dones no pas bruixes’, a càrrec d’Olga Montoliu i Salvadó Gabarrella, un instal·lació artística efímera a l’espai de La Reguereta. Aquesta acció és un homenatge a les dones de la Noguera que varen ser acusades de bruixeria, i compta amb la col·laboració de la Cia. Factoria del Moviment, la soprano Maria Josep Rúbies i la rapsode Nú Miret.