Balaguer recupera la dansa tradicional "La Galop"

07/09/2018

El proper diumenge 16 de setembre i en el marc de la festa de l’Harpia, la ciutat de Balaguer recuperarà la dansa tradicional “la Galop de Balaguer” que es troba recollida al Costumari Català del Joan Amades. Segons el folklorista aquest ball es dansava en l’anomenada Fira dels Enamorats del mes de setembre, una fira de bestiar que era famosa per la quantitat de matrimonis que s’hi pactaven entre les famílies que anaven a fira. Les noves parelles feien un primer contacte públic a través d’aquesta dansa, sota la supervisió dels pares i tutors.

La regidoria de cultura de l’ajuntament de Balaguer segueix una línia estratègica de recuperació d’elements tradicionals i festius de la ciutat que singularitzen les festes i les doten de trets identitaris específics.

La recuperació de la dansa es du a terme des de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Balaguer, a través de les àrees del Museu de la Noguera, Escola Municipal de Música i l’Espai de Dansa i Creació La Xemeneia, i hi col·laboren diverses entitats i associacions de la ciutat. L’objectiu però és fer una ballada popular, on s’hi sumin tots els ciutadans que ho vulguin. Per això la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Balaguer ha organitzat dos tallers que es realitzen a la plaça del Museu, els dies 6 i 12 de setembre a les 20h, on s’ensenyaran els passos d’aquesta dansa. Està previst que aquest curs 2018/2019 el taller de La Galop de Balaguer s’inclogui en el Pla Municipal de Dinàmica Educativa per tal que pugui també ensenyar-se a les escoles de la ciutat.

L’adaptació musical ha estat feta per Xavier Pinyol i l’adaptació coreogràfica per Albert Bonet.

Finalment la ballada popular de La Galop de Balaguer es farà el diumenge 16 de setembre a les 13h a la plaça del Mercadal de Balaguer on tot seguit tindrà lloc el “Vermut dels Enamorats” en record d’una de les fires més romàntiques de Ponent.
Infolleida