Entrades a la venda per al [festival] NATURES que porta 17 propostes de dansa, arts escèniques i arts plàstiques en la seva 4a edició a l’Alzina de l’Aguda els dies 1 i 2 d’octubre

15/09/2022

Aquest any com a novetat hi participaran persones amb diversitat cognitiva del CR Cal Santacreu-Associació Alba, s’hi incorporen accions artístiques participatives i un itinerari guiat pel poble

Uns 35 artistes nacionals i internacionals de l’àmbit de la dansa, les arts escèniques i les arts plàstiques es donaran cita els dies 1 i 2 d’octubre al [festival] NATURES, que tindrà lloc per quart any consecutiu, a la petita localitat de la Noguera l’Alzina de l’Aguda, de només 20 habitants. En aquesta 4a edició hi confluiran 17 propostes artístiques en l’entorn rural: treballs de dansa, arts del moviment i arts plàstiques, així com un concert cada dia. Les entrades ja estan a la venda al web www.festivalnatures.com

Entre aquestes propostes destaca enguany com a novetat el treball que crearan conjuntament Jaume Amigó i artistes amb diversitat cognitiva del CR Cal Santacreu- Associació Alba que portarà per títol “Refugi”. El treball de creació tindrà lloc en el marc de les residències artístiques prèvies al festival que tenen lloc a l’Alzina del 25 al 28 de setembre i que es mostraran al públic el diumenge dia 2 d’octubre.
Una altra de les novetats d’aquesta edició és la possibilitat de participar en accions artístiques col·lectives, com “Plantacció” a càrrec de l’artista Núria Costa que tindrà lloc el dissabte a les 16.30 h. També s’incorpora com a novetat una visita guiada a l’Alzina a càrrec de Carme Marquilles, veïna i gran coneixedora d’aquesta petita localitat que tindrà lloc a les 13.00 h del diumenge dia 2. A més, aquest any s’ha organitzat un autocar exclusiu per al festival per fer el trajecte Barcelona-l’Alzina-Barcelona.

Les residències dels artistes es van iniciar el cap de setmana del 9 de setembre i s’allargaran fins el dia 28 de setembre. Aquests artistes crearan a l’Alzina els treballs que es mostraran durant el festival el diumenge a la tarda. Posteriorment el NATURES també programa laboratoris de creació que tindran lloc els dies 15 i 16 d’octubre.
 
El dissabte 1 d’octubre començarà amb una acció artística que convidarà a la participació. Després seguirà una mostra de peces dansa contemporània de companyies convidades que oferiran una mirada especial i actual a la vida del camp i la memòria dels poble i s’acabarà el vespre amb el concert. El diumenge al matí es reserva per acollir una xerrada sobre el potencial creatiu en el món rural actual, un taller per despertar els sentits i connectar amb la natura, una visita guiada pel poble i un dinar comunitari. El diumenge a la tarda s’organitza la passejada - recorregut itinerant amb tot el públic per veure les 7 propostes artístiques cultivades en el propi paisatge de l’Alzina, creades pels artistes residents. El festival acabarà amb un concert que convida a ballar i celebrar.
 

L’art, un nou cultiu de la terra

La mostra, promoguda per la coreògrafa i ballarina Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura, concretament amb el paisatge rural del lloc. “Volem que la dansa i l’expressió artística siguin un cultiu de la terra” explica Olga Tragant, resident a l’Alzina juntament amb Jaume Amigó des de fa 17 anys. Crear una nova ruralitat des de la dansa i les arts plàstiques és un dels objectius centrals del NATURES: “Un espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on viure la natura des de l’art” afirma Amigó.

El propòsit del festival és potenciar i donar a conèixer l’art contemporani (dansa, arts del moviment i arts plàstiques) a l’entorn rural i des del món rural, contribuint a la descentralització de l’art, a la connexió amb la natura, al desenvolupament d'un art sostenible i respectuós amb el medi ambient, a la inclusió i intercanvi entre públic divers i en el seu conjunt, a una societat més sensible, saludable i rica, es visqui on es visqui.

Es pot dir doncs, que el festival, a través de l’art i la cultura presenta un context ideal per donar visibilitat al món rural, aportant una nova mirada i un “nou valor al territori” tal i com expliquen els organitzadors per als quals “la natura i l’entorn rural són inspiració i estímul i un espai idoni per a la creació i el desenvolupament artístic”.

Projectes i artistes seleccionats a les residències i mostra a la 4a edició
Prèviament al festival es porta a terme el programa de Residències de creació que s’adreça a creadors professionals tant emergents com consolidats dels camps de la dansa, les arts del moviment i de les arts plàstiques i visuals.
Les residències de creació són, de fet, una part integral i essencial del festival i aquest serà el 4art any que el festival integra al seu programa que aposta per treballs específics que parteixen de l’entorn de l’Alzina per a la seva creació. El fruit d’aquests treballs es mostra el dia 2 a la tarda a partir de les 16.30 h.

El NATURES acull enguany un total de 7 projectes artístics, 4 propostes de dansa/moviment/cos i 3 d’arts plàstiques/visuals. Aquest any els seleccionats, que faran les seves residències a l’Alzina del 9 al 28 de setembre són els següents:

●      EU (aproximació 01) / Fàtima Campos i Joaquín Jara (Barcelona)
●      SAMSA / Col·lectiu Escarabat /  Laura Dorna
(Cardedeu, BCN)
●      EURITMIA / Dario Escriche (Teruel, Aragón)
●      CONSTEL·LACIONS / Daniela Frongia  (Sardenya, Itàlia)
●      ARRÒS / Anna Mateo i Miguel Barreto (València)
●      LENINA a l’Alzina de l’Aguda / Georgia Vardarou (Grècia /St. Sadurní d’Anoia).
●      REFUGI / Jaume Amigó i el Col·lectiu del CR Cal Santacreu – Associació Alba (l’Alzina i Guissona)


Espai: el tragantCAMP

L’any 2005 la ballarina i coreògrafa Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó, van adquirir unes antigues granges de pollastres que havien estat en desús feia molts anys. Al llarg d’aquest temps han anat restaurant aquests espais. Des de fa anys, s’hi troba l’estudi de treball de l’artista Jaume Amigó i més recentment, s’ha rehabilitat un espai per a les activitats de dansa i pràctiques corporals.

L’espai tragantCamp és la seu del [festival] NATURES i un espai que desenvolupa diverses activitats de divulgació i creació artística. Es troba a l’Alzina de l’Aguda un poblet de 20 habitants situat a la comarca de la Noguera (Lleida) entre els pobles de Guissona i Ponts, a 125 km de distància de Barcelona i a 110 km de Lleida. Envoltat de camps d’ordi i blat, i d’alguns bosquets d’alzines i roures, és un entorn molt tranquil i silenciós, amb cels especialment estrellats.

 
Infolleida. FOTO: Comunicant Bona Premsa