Èxit de la campanya conjunta dels 11 museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, que ha atret públic familiar aquest Nadal

08/01/2020

La iniciativa, que ha tingut lloc del 23 de desembre al 7 de gener, es clou amb una valoració molt positiva, aconseguint una participació plena en les activitats

La campanya ‘Aquest Nadal, qui s’amaga al museu?’, organitzada conjuntament pels 11 museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) i que ha comptat amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, es va cloure ahir amb un èxit de participació en les activitats. Entre el 23 de desembre i el 7 de gener, els espais museístics han atret un nombrós públic familiar, que ha aprofitat les vacances nadalenques per anar al museu.
 
La coordinadora de la XMTLLA, Clara López, comenta que “la majoria dels museus han fet un ple en totes les activitats i fins i tot en alguns, com és el cas del Museu de Lleida, aquestes s’han hagut de duplicar per la gran assistència registrada”. A més de l’èxit del Museu de Lleida, el de la Noguera va acollir ‘Les Relíquies del Poder’, un ‘escape room’, en el qual han participat joves a partir de 14 anys. L’activitat ha estat coorganitzada conjuntament amb la Paeria de Balaguer. Un altre museu que ha registrat una alta participació en els tallers és el Musèu dera Val d’Aran, amb dues edicions del taller ‘Trapa-Memòries’, en què nens i nenes de 7 a 12 van haver d’ajudar la deessa de la memòria a recuperar els seus records a través d’un joc de pistes.
 

Per la seva banda, la directora tècnica del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Lídia Fàbregas, destaca la fidelització de nens i nenes que repeteixen participació als tallers que organitzen. El museu solsoní va omplir les inscripcions amb ‘La càpsula del temps’, on els petits visitants havien d’explicar als arqueòlegs del futur quin és el seu objecte preferit del museu. Fàbregas afegeix que gràcies a propostes com aquestes, “el públic infantil gaudeix d’una experiència en un museu, un lloc que associa a un espai per passar-s'ho bé”.

Els 11 museus que integren la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) han organitzat la campanya conjunta per atreure públic familiar durant les festes de Nadal. Sota el lema ‘Aquest Nadal, qui s’amaga al museu?, els equipaments van preparar un joc de pistes perquè els visitants trobessin l’intrèpid personatge del pessebre que s’amagava entre les col·leccions.
 
A banda d’aquesta activitat conjunta que ha plantejat un repte als més menuts a partir de descobrir una sèrie de pistes, els 11 museus de la Xarxa han preparat propostes especials, en les quals s’incloïen tallers i xerrades per a tots els públics.
 
Entre aquestes activitats, destaquen un taller per construir un amulet al Museu de Lleida, coincidint amb l’exposició ‘Se’n parlave i n’hi havie’, produïda per la Xarxa de Museus; la tradicional visita als magatzems del Museu de la Noguera, on els Reis de l’Orient guarden els xumets i els angelets i el Ratolinet Pérez les dents dels nens i nenes; una visita guiada del Museu de la Conca Dellà a les petjades de dinosaure de Basturs, que inclou la restauració d’un coll de Titanosaure, a més de tallers familiars per aprendre a excavar un dinosaure o fer un mosaic romà; la descoberta de com eren les festes de Nadal a l’antiga Iesso, al Museu de Guissona; un taller de modelatge de caganers amb fang al Museu de Tàrrega; visites guiades del Musèu dera Val d’Aran a Santa Eulàlia d’Unha i a Sant Fèlix de Vilac i de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a algunes esglésies a veure com els Reis d’Orient s’han anat transformant al llarg dels segles, entre altres.
Infolleida