Exposició “Costumisme” al Monestir de les Avellanes

14/07/2021

Una mostra pictòrica de l’artista Jaume Solsona que rescata aspectes tradicionals de la vida de poble

Del 12 de juliol al 31 d’agost podreu visitar a la Sala Capitular del Monestir de les Avellanes l’exposició “Costumisme” de l’artista de Vilanova de Bellpuig, Jaume Solsona.

Costumisme és el títol escollit per l’artista Jaume Solsona per definir les més de cent obres que reuneix en aquesta exposició al Monestir de les Avellanes. Amb ella ens relata tipus socials, ambients i peculiaritats d’aspectes tradicionals de la vida de poble. Aspectes subjectius, en molts casos idealitzats o imaginats, i en altres reals, però desapareguts o en procés de desaparició. Alguns dels eixos costumistes que hi podem trobar són escenes sobre la infantesa, la vellesa, el poble, la casa, el bodegó, la religiositat popular, la feminitat, els oficis tradicionals, entre altres. Tots ells generen al visitant sensacions de calma, bondat i tendresa.

Les obres de Jaume Solsona són de caràcter pictòric, dibuixades totes sobre fusta amb la tècnica del pirogravat. Sobre el treball pirogravat hi treballa amb diferents tècniques pictòriques, fent que cada obra tingui un resultat diferent.

Jaume Solsona va néixer a Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell), és germà marista, i ha dedicat una part de la seva vocació a la creació artística i musical. Va ser el creador de les cobles sardanistes Montserrat de Lleida i Marinada de Badalona, aquesta última ha evolucionat als nostres dies amb l’orquestra Marinada. L’altra faceta artística és el maquetisme i els pirogravats. La seva obra és principalment de pintura i dibuix costumista, adaptada a les seves pròpies vivència com a marista, docent i costums locals dels pobles de la plana de Lleida.

L’entrada a l’exposició és gratuïtat i l’artista donarà tots els beneficis obtinguts amb la venda d’obres, a l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes per col·laborar a la represa de les activitats socials i culturals al monestir.

Amb aquesta exposició el Monestir de les Avellanes reprèn el calendari cultural amb el qual té previst realitzar diverses activitats de cara al setembre i octubre, sempre hi quan les restriccions de la pandèmia ho permetin.

Infolleida