Fosa d'una campana de 500kg mitjançant el mètode de l'edat mitjana, la més gran a Europa en els últims 30 anys, durant la Fira de Campaners 

23/04/2019

La campana es fondrà durant la nit del pròxim dijous 25 d'abril i serà per al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes

Un dels més reconeguts fonedors de campanes de l'Estat, Abel Portilla, del municipi de Gajano (Cantàbria), fondrà el bronze d'una campana de 500 kg davant el públic mitjançant el sistema tradicional de cera perduda fosa amb un forn reverbero de fang i palla i amb llenya del lloc (fosa a peu de torre), tal com es realitzava a l'Edat Mitjana, durant la XXXII Trobada de Campaners d'Os de Balaguer. Avui dia ja no es realitzen campanes mitjançant aquest sistema precisament per la seva gran complexitat i dificultat. La campana s'instal·larà al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de Les Avellanes i és la més gran que s'ha fos a Europa amb aquest sistema en els últims 30 anys (l'última va ser una d'una tona per al municipi de Chert a Castelló).

 

Abel Portilla prové d'un llinatge de fonedors que es remunta ja –documentat- a Marcos de Linares que va morir el 1732. Des de llavors la família ha vingut exercint aquest ofici de mestre de campanes ininterrompudament a Gajano (Cantàbria). En la seva llarga trajectòria en l'ofici ha fos més de 3.500 campanes, entre les quals es troben les campanes de les principals catedrals europees com Niça (França), Sofia (Bulgària) o Reykjavík (Islàndia) i en altres països com a Papua Nova Guinea (Indonèsia). A Espanya les seves campanes estan, entre altres, a les catedrals de Sigüenza (Guadalajara), Santander (Cantàbria) i Covadonga (Astúries).

 

>> Espectacle únic i incomparable

 

El dia 25 (aproximadament les 23.30 h) es fondrà el bronze a uns 1.000 graus centígrads en un forn tradicional de fang i amb llenya d'ametller del lloc. Una vegada arribat al punt de fosa, el bronze passa espectacularment als motlles enterrats de les campanes (enterrats sota terra) a través d'una sèrie de canals. El diumenge 28, a les 12,00 h., s'extreu la campana del motlle, mostrant als assistents la nova campana. Per a això, Portilla ja ha arribat a Os de Balaguer amb l'objectiu de supervisar personalment el forn i trobar la fusta idònia (d'olivera i ametller) per a aconseguir el grau òptim de fosa del bronze per al seu bon so.


Infolleida