Gravats d’entre 10.000 i 12.000 anys d’antiguitat a la Cova Gran

18/10/2017

Els treballs d’investigació duts a terme durant el 2016 a la Cova Gran de Santa Linya, han deixat al descobert les manifestacions més antigues trobades a Catalunya, uns gravats d’entre 10.000 i 12.000 anys d’antiguitat

Els treballs d’excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya han deixat al descobert gravats d’entre 10.000 i 12.000 anys d’antiguitat, el que les converteix en les manifestacions artístiques més antigues trobades a Catalunya. La troballa fou descoberta durant els treballs d’excavació del 2016, quan els arqueòlegs van identificar els traços. Aquests gravats es sumen als aspectes importants de la Cova, considerada un jaciment clau del Mediterrani Occidental ja que conté història dels últims cinquanta mil anys del Prepirineu Oriental, i que fou declarada Bé Cultural d’Interés Nacional.

 

Però, la Cova Gran no tant sols és un punt important en el món de l’arqueologia, sinó que s’ha convertit, també, en un dels pocs llocs del món on es concentren fins a una quinzena de vies d’escalada de nivell 9, el més exigent. És per això, que es molt important mantenir la convivència entre el món de l’escalada i el de l’arqueologia, garantint, sempre, la preservació dels elements culturals que s’hi troben. 

Ariadna Sánchez