Inauguració de l’exposició “GUILLEM VILADOT, POLIÈDRIC” a la Biblioteca Margarida de Montferrat

15/11/2022

La Biblioteca Margarida de Montferrat acull del 18 al 30 de novembre l'exposició “Guillem Viladot, polièdric”, la qual ha estat concebuda per Joan Puig Ribera amb motiu del centenari del naixement de Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999).

L’exposició consta de 7 plafons a través dels quals s’explica la figura i l’obra de l’autor, i està estructurada a partir dels apartats següents: “Un infant de Riella”, “Aprenentatge i descobertes”, “Descoberta de la poesia visual”, “Estrena literària”, “La poètica dels objectes” i “L’escriptor ponentí universal”.

Per complementar aquesta exposició s’han programat dues activitats: la primera serà el proper dilluns dia 21 de novembre a 2/4 de 8 del vespre, quan tindrà lloc la xerrada "Guillem Viladot i el mite de Riella. Ruralitat i avantguarda" a càrrec de Teresa Ibars. En aquesta xerrada, l’escriptora tractarà qüestions com el mite de Riella dins l'obra de Viladot, establint paral·lelismes amb altres universos literaris d'autors com Macondo de Gabriel García Márquez, Sinera de Salvador Espriu, Malpui de Pep Coll o Vacalforges de Joan Barceló.

Un altre dels temes que s’hi tractaran serà el vincle entre Viladot i les avantguardes, concretament en el camp de la poesia i la poesia concreta o visual. Finalment s’abordarà la psicoanàlisi en l'obra viladotiana.

Teresa Ibars és escriptora, arxivera i activista cultural i ha publicat recentment El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici del jo, editat per Fonoll, un llibre fruit de la seva feina en l’arxiu de la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal, dedicada a la memòria de l’escriptor.

La següent activitat programada en el marc de l’exposició dedicada a Viladot serà el divendres 25 de novembre a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca. En aquest cas tindrà lloc l'espectacle "M'estreno sota la dutxa. Errar per l'obra poètica de Guillem Viladot" a càrrec de la Companyia Cassigalls.

M’estreno sota la dutxa” és un espectacle multidisciplinari basat en l'obra poètica de Viladot, creat amb motiu del centenari del seu naixement. Cassigalls pretén passejar per un món farcit d'estirabots, de sentències, de paisatges de carn, d'inventaris amorosos, de tocs de proximitat, de lletanies, de jocs alfabètics i de moments absurds. I tot perquè l'espectador ho interpreti de la manera que més li plagui.

Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999) no només va ser un escriptor prolífic sinó, també, un creador polifacètic que va festejar i excel·lir en múltiples llenguatges artístics: el poètic, el literari, l’experimental, el periodístic o el plàstic, per anomenar-ne un grapat. Va ser el primer editor d’un llibre de poesia experimental a l’Estat espanyol, primer en publicar una antologia de poesia concreta, va participar en la primera exposició de poesia Concreta celebrada a Catalunya i, a finals dels anys noranta va finalitzar les obres de la primera Casa de la poesia visual del món. Paral·lelament a les seves creacions de poesia experimental mai va deixar d’escriure novel·les, llibres de poesia discursiva, narrativa juvenil i articles d’opinió a diversos mitjans. Tots els llenguatges artístics i culturals també els va compaginar, sempre, amb la seva professió de farmacèutic. Aquesta simultaneïtat de veus que tenia Viladot el converteixen en un home, que empès per la curiositat i la desbordant creativitat, defugia els encasellaments, les tendències i les modes, convertint la seva obra en un testimoni singular d’una ment sensible, inquieta i arrelada ben fons, allà on sempre hi ha saó.

Infolleida