Indignació a Artesa de Segre davant l’impuls de la variant de Tremp

04/02/2021

El sector del comerç i serveis lamenta la falta de diàleg amb l’Ajuntament i el Govern

Malgrat la recollida de 700 signatures i les continues queixes de la ciutadania i els comerços i serveis d’Artesa de Segre, el Govern impulsa la primera fase de la reforma del port de Comiols. Fonts del Departament de Territori han assegurat recentment, que l’execució de les obres començarà aquest 2021.


Comerços i serveis d’Artesa de Segre van sortir en defensa del poble i dels seus negocis quan es va conèixer la notícia el passat mes d’agost. Ràpidament van engegar el moviment “No volem la variant” i van impulsar un seguit d’accions com la penjada d’una pancarta al centre del poble, la recollida de signatures en contra de la seva construcció o l’obertura d’un perfil d’Instagram com a eina de sensibilització. Després d’algunes reunions amb l’alcalde, Mingo Sabanés, i el regidor de comerç, Marc Ticó, la postura del consistori no ha estat clara. L’Ajuntament entén que no pot impedir que el Govern dugui a terme les obres.


Comerciants i ciutadans estan indignats perquè no s’han transmès les pors i necessitats que han fet arribar al govern d’Artesa de Segre. Lamenten que el consistori no ha fet cap pas per a evitar el projecte, i no se senten recolzats enmig de la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19. Les continues restriccions són un assaig general del que pot passar al poble quan la variant desviï milers de persones a diari.


L’última reunió entre l’ajuntament i el sector del comerç i serveis va tenir lloc el passat dilluns 1 de febrer. El consistori va oferir la possibilitat d’assistir a una taula rodona amb el Departament de Turisme per a impulsar el territori d’Artesa de Segre. La proposta arriba 10 anys després que el teixit comercial ho demani.


L’Ajuntament d’Artesa de Segre no ha realitzat cap estudi previ per a analitzar l’impacte social i econòmic que tindrà la variant, tampoc del volum de trànsit actual. Associacions i clubs esportius també necessiten la col·laboració de les empreses locals; si aquestes desapareixen les pèrdues poden ser devastadores per al poble d’Artesa de Segre.


El moviment “No volem la variant” no s’atura. Assegura que les accions continuaran perquè hi tenen molt a dir i molt a perdre. El poble compta amb més d’una cinquantena d’establiments comercials molt variats, botigues centenàries i empreses referents al territori. Això ha estat, en part, gràcies a la carretera que durant dècades ha unit Artesa de Segre amb múltiples municipis de l’entorn. El seu punt fort és la vida d’intercanvi entre la plana i la muntanya.
Infolleida