La Paeria de Balaguer presenta un ampli programa d'actes en el marc de la campanya "De Nadal a Reixos" que tindrà lloc del 4 de desembre al 6 de gener

24/11/2021

Amb l'arribada de la missatgeria i l'encesa de llums el 4 de desembre es donarà el tret de sortida oficial a les activitats de Nadal, que culminaran el 6 de gener amb el tradicional Concert de Reis

La Paeria de Balaguer ha presentat aquest dimarts el programa d'activitats de la campanya "De Nadal a Reixos" que tindrà lloc del 4 de desembre al 6 de gener. A l'acte hi han assistit el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la paera de Promoció Econòmica, Ester Guarné; el paer de Cultura i Comunicació, Arnau Torrente; la tècnica de Festes, Antonieta Martínez; i el tècnic de Joventut, Francesc Almira; la tècnica d'Ensenyament, Imma Montoliu i el director de la Xemeneia, espai de dansa i moviment, Albert Bonet.

 

 

Encesa de llums de Nadal

 

Balaguer donarà el tret de sortida de les Festes Nadalenques amb l’encesa de llums que tindrà lloc el dissabte dia 4 de desembre a les 19.30 h a la plaça del Mercadal, amb la rebuda de la Polsim, personatge que forma part d’aquest nou relat que des de fa tres anys la Paeria està introduint.

 

Així ho ha explicat el paer de Cultura, Arnau Torrente, que també ha comentat que l'endemà, el 5 de desembre, els actes continuaran amb la celebració de la Fira dels alls- Mercat de Santa Llúcia, dia en què arribaran també les patgesses a la ciutat, que un dies abans de Nadal rebran tots els nens. D'altra banda, aquest any s'incorporaran en aquest relat nous personatges, el dia 27 arribaran els carboners en el que s'ha anomenat la "gran cremada" mentre que el dia 28 arribaran les llamineres.

 

L'encesa de llums de la ciutat i també la de l’Estel d’Orient anirà a càrrec del paer en cap, Jordi Ignasi Vidal i un representant de les associacions de comerciants Balaguer 2021 i del Centre Històric, que aquell dia presentaran les seves campanyes nadalenques.

 

La paera de Promoció, Ester Guarné, ha explicat que els diferents comerços de Balaguer col·laboraran en la recollida de cartes dels nens i nenes i pel que fa a la campanya dels comerciants del Centre Històric ha dit que consistirà en el sorteig d'un val de 200 euros i 3 vals de 100 euros mentre que l'ACB sortejarà 5 patinets.

 

D'altra banda, el mateix dia 4 de desembre a  les 11.00 h tindrà lloc l’arribada de la Missatgeria dels Reixos a la plaça de la Sardana, des d’on sortirà una rua pels carrers de la ciutat. A la tarda a les 18.00 h el comerç del Centre Històric repartirà xocolata entre els seus clients, al carrer Major i al carrer d’Avall. Just després de l’encesa, actuaran alumnes de l’Escola Municipal de Música de Balaguer (EMMB) i de la Xemeneia – espai de Dansa i Moviment. També

 

 

El dia 5 de desembre se celebrarà la Fira dels alls – Mercat de Santa Llúcia al centre històric de les 10 a les 20 h

 

El dia 5 de desembre se celebrarà el mercat nadalenc per excel·lència de la ciutat, la Fira Mercat de Santa Llúcia, una de les fires amb més història i tradició, anomenada també Fira dels Alls tot rememorant el passat històric.  Precisament, l'Associació Dona Rural oferirà una mostra de diferents tipus d'alls i també es lliurarà la recepta de la tradicional sopa d’alls, escrita pel divulgador i escriptor gastronòmic Josep M. Morell.

 

Enguany s’organitzarà novament, com la passada edició, a la plaça del Mercadal per evitar les aglomeracions que hi havia quan se celebrava als carrers del Centre Històric. Per aquest motiu, també el dia de celebració continua sent el diumenge i no dissabte com es feia habitualment per tal de no coincidir amb el dia del mercat setmanal.   Les parades guardaran també una distància entre elles i es demanarà amb uns cartells indicatius que es respectin les normes de guardar la distància entre persones, portar sempre la mascareta i netejar-se les mans amb el gel hidroalcohòlic.

 

La temàtica de les parades, segona la tècnica de Promoció, Antonieta Martínez, serà molt variada, des de complements, bijuteria, regals, ornaments, arbres i flors de Nadal, figuretes de pessebre i vidre gravat fins a diferents productes gastronòmics de proximitat com els torrons, el vi i el cava, la cervesa artesana, els formatges, els embotits, els dolços, la mel. Com a novetat, aquest any hi haurà una parada de safrà de la comarca de la Noguera.

 

Paral·lelament al mercat pròpiament dit, i per tal de fer-lo més atractiu, cada any s’organitzen activitats lúdiques pensades per a tots els públics i molt especialment  per als més petits de la casa, introduint dins el marc de la Fira diferents accions i activitats diverses per tal de donar un valor afegit al certamen en qüestió.

 

Així doncs, enguany tindran protagonisme els tallers gastronòmics per als infants amb la Txica Dxef en diferents torns de matí i tarda. Per participar en els tallers es requerirà la inscripció als comerços del Centre Històric, ja que les places seran limitades. Preu inscripció: 3 €

 

A les 11.00 h tindrà lloc una gran cercavila amb la Sal dels Mars i l’espectacle la Festa Xaxipiruli que farà gaudir d’allò més a tots els assistents.

 

A les 12.30 h es podrà gaudir d’un concert de Nadales a ritme d’ Swing, a càrrec del grup Jordi Sans feat. Joni Witzi Trio a l’escenari de la plaça del Mercadal.

 

A la tarda, arribaran les tres patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de rebre tots els nens i nenes que ho desitgin.

 

A les 17.30 h seran rebudes pel paer en cap, Jordi Ignasi Vidal qui els lliurarà la clau de la ciutat. Les missatgeres també faran una visita al mercat per recollir les cartes dels més primerencs i durant tot el dia hi haurà un punt de recollida de cartes. També al punt d’informació de la Fira hi haurà unes plantilles per als infants que vulguin pintar els personatges que hauran arribat a la ciutat, els missatgers i les patgesses, tot dibuixant el Nadal.

 

Posteriorment, cap a les 18.30 h tindrà lloc l'espectacle Sobretaula per a tothom, on es cantaran les tradicionals  nadales amb el grup Tocasons.

 

 

Aquest any s'incorporen dos nous personatges a l'imaginari, els Carboners i les Llamineres.

 

La campanya de Nadal a Reixos vol tornar a ser un projecte el més participatiu possible. El projecte es va iniciar fa dos anys amb la idea que la ciutadania i les associacions s'hi bolquessin i en formessin part, tant a l'hora de plantejar-lo, aportant idees, com participant-hi activament" formant part, per exemple, d'alguns dels equips de personatges que conformaran la cavalcada de Reis.

 

Així, després que el 2020 la major part dels actes es van haver de fer de forma telemàtica a causa de la pandèmia, aquest 2021 la Paeria torna a fer una crida perquè la ciutadania i entitats se sumin i participin en aquest projecte.

 

S'hi pot participar de moltes maneres: tenint l'estel d'orient al balcó de casa; formant part de l'equip de missatgeria o confeccionant els vestuaris dels nous personatges d'enguany, les carboneres i les llamineres.

 

Tothom qui ho vulgui pot participar en les activitats, sense necessitat d’experiència prèvia ni condicionant previ. Per inscriure’s o demanar informació, només cal enviar un correu a [email protected], indicant la convocatòria d’interès.

 

Per explicar tot l'imaginari de Nadal i els diferents personatges s'editarà un llibre creat per la il·lustradora mallorquina Aina Bestard i el dia 28 es farà una Gimcana pels comerços de la ciutat, on mitjançant un joc de pistes, es podran trobar uns retallables amb tots els personatges del nou imaginari: la Polsim i els nous personatges d'enguany, les carboneres i les llamineres. Aquests personatges es podran pintar i formaran part d'un pessebre, segona ha comentat el director de la Xemeneia, espai de dansa i moviment, Albert Bonet.

 

Les tres patgesses, Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de recollir les cartes dels nens i nenes i fer-les arribar als Reixos, arribaran el 5 de desembre i els dies següents, durant els matins, seran al casal Lapallavacara per rebre els nens de les escoles i també aquells infants que els vulguin fer arribar les seves cartes, unes cartes que aquest any recordem es podran dipositar en els comerços adherits a aquesta iniciativa i que la ciutadania podrà identificar, ja que comptaran amb un adhesiu de color vermell. Les cartes que els nens i nenes deixin a les botigues les passaran a recollir els missatgers. Les patgesses, així com la Polsim, els missatgers dels Reixos i els nous personatges, les carboneres i les llamineres, formen part d'aquest nou imaginari que segons el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, s'explica a les escoles de la ciutat i a la resta de la població per fer-los propis.

 

 

Enguany, com a novetat, retorna el Cosmolúdic, també tindrà lloc un Cosmocasal, es farà la cavalcada de Reis presencial, el segon Concurs de Pessebres i el Caga Soca al teatre

 

Aquest any, d'altra banda, retorna el saló infantil el Cosmolúdic al pavelló Inpacsa organitzat per les àrees de Joventut i Ensenyament de la Paeria. El Cosmolúdic  és una proposta d’oci i diversió per les nenes i nens fins a 14 anys, però amb espais de joc i reflexió educativa entre petits i grans.

 

L’any passat, al no realitzar-se el “Cosmolúdic” a causa de la pandèmia, es va organitzar un casal de Nadal, i arran de l’èxit enguany s’ha creat el “Cosmocasal”.

 

El  “Cosmocasal” és un servei de monitoratge per les famílies durant les vacances de Nadal on s’oferiran als infants activitats artístiques, lúdiques i recreatives amb les quals s’ho passin bé i alhora complementin la seva formació.

 

Aquest casal estarà obert en horari de matí aprofitant la infraestructura del Cosmolúdic, estarà adreçat a nenes i nens de P3 a 4rt d’E.S.O i caldrà inscripció prèvia, segons ha explicat el tècnic de Joventut, Francesc Almira.

 

“Cosmolúdic” també presenta altres novetats. Entre elles, l'horari ja que només estarà obert a les tardes de 16.30 a 20.30h, tot i que el diumenge dia 2 de gener estarà obert matí i tarda.

 

El saló comptarà un any més amb una zona de tallers, l’espai Cassiopea, on hi haurà tallers de matemàtiques, lettering, jocs de pistes, jocs d’enginy, tallers sensorials, tallers de construcció, arts manuals entre altres, i amb l’Univers com a centre d’interès. En aquest espai es pretén seguir treballar el joc com a eina educativa i potenciar els aspectes creatius i participatius dels infants en les activitats i tallers.

 

Per tal de participar a tots els tallers, i també a algunes activitats, els infants caldrà que s’inscriguin prèviament. Les inscripcions es podran realitzar in situ en els diferents estands.

 

El Cosmolúdic, per  als menors de 5 anys, comptarà també amb Jocs d’imitació, un nou circuit de psicomotricitat amb dues tirolines gegants, un espai de lectura, un gran sorral, piscina de boles gegant, tallers sensorials, entre altres activitats que s’han dissenyat perquè els més menuts s’ho passin d’allò més bé i puguin compartir aquest espai en família.

 

La Via Làctia continuarà sent el referent cultural del saló on es realitzaran espectacles culturals en directe. Música, dansa, teatre, titelles i circ seran els eixos protagonistes d’aquest espai.

 

Per últim, també canvia el format de venda de les entrades. El saló passarà a tenir una entrada única de 2€ per persona, tant petits com adults.

 

Com els altres anys també es podrà adquirir un abonament per a tots els dies que aquest any tindrà un preu de 10€.

 

 

Concurs de pessebres

 

D'altra banda, també aquest any es farà el 2n Concurs de pessebres, després de la bona acollida de l'any passat, per fomentar les tradicions nadalenques, motivant als balaguerins i balaguerines en la construcció d’un pessebre. Els pessebres poden ser construïts amb qualsevol material, estil, tècnica. Queda totalment prohibit utilitzar plantes o substàncies sotmeses a protecció i en perill d’extinció, com la molsa o grèvol. Sí que es podran utilitzar pinyes, tiges, llavors o fulles. Es permet la utilització de diferents tècniques, textures, i materials. Com a novetat, enguany s'ha allargat el temps de durada del vídeo, segons ha explicat la tècnica d'Ensenyament, Imma Montoliu.

 

 

Caga Soca de Nadal

 

El 24 de desembre, a les 18 h i al Teatre Municipal tindrà lloc el Caga Soca de Nadal on tot els nens i nenes podran fer cagar el Tió de Balaguer, que va aparèixer l'any passat per primera vegada. Prèviament, tindrà lloc la representació de l'obra El Rei de la Casa

 

 

Torna la Cavalcada de Reis presencial

 

Pel que fa al cavalcada de Reis, el paer en cap ha explicat que la previsió és fer-la presencial, tot i que no es pot anunciar encara quin serà el pla definitiu, que variarà en funció de l'evolució de les xifres de la pandèmia.

 

Sí que ha avançat que la recepció dels Reis serà a la Plaça del Mercadal, on ja s'havia fet els últims anys, amb els parlaments des del balcó i la visita dels nens al vestíbul de la Casa de la Paeria. Per aquest últim acte es prendran les mesures necessàries per evitar aglomeracions i assegurar les distàncies de seguretat. 

 

Pel que fa al punt d'arribada dels Reis a la ciutat encara no s'ha escollit un emplaçament, una decisió que també variarà en funció de quin sigui el pla definitiu. L'aposta de la Paeria en els últims anys ha estat que els Reis arribessin en un punt emblemàtic, com l'Església de Sant Domènec fa 2 anys o Santa Maria de les Franqueses l'any passat. Aquest any ja s'ha descartat l'església de Sant Domènec en trobar-se la plaça en obres.

 

 

Concert de Reis

 

Els actes es clouran amb el tradicional Concert de Reis el dijous 6 de gener. Serà com és habitual al Teatre Municipal a les 6 de la tarda i aquest any anirà a càrrec de la Bellpuig Cobla. Durant el concert i en el marc de 'Balaguer Capital de la Sardana 2022' s'interpretaran les tres sardanes finalistes del concurs per escollir la sardana que portarà el títol Balaguer Capital de la Sardana 2022. El jurat determinarà durant el mateix concert la sardana guanyadora i el públic assistent atorgarà també un premi.

 

 

Finalment, Jordi Ignasi Vidal ha fet una crida a aprofitar les campanyes de Nadal que ofereixen les dues associacions de comerç de Balaguer. Vidal ha recordat que les compres de proximitat fan que els diners es quedin a Balaguer, uns diners que després reverteixen a la mateixa ciutat. A més ha posat en valor el tracte personal que suposa el fet de comprar a la ciutat i no per internet.

 

 

Infolleida