L'Ajuntament de Térmens promou la constitució d'una Comunitat Energètica Ciutadana

31/10/2023

El passat 19 d'octubre la sala d'actes de l'Ajuntament de Térmens acollia la primera trobada per tal d'avaluar el potencial fotovoltaic del sector primari dins el terme municipal.

 

Aquesta primera jornada conduïda per l'Oficina de Transició Energètica Comarcal de la Noguera, és el punt de partida inicial per valorar quines són les possibilitats del municipi pel que fa al potencial fotovoltaic del sector primari local. Durant l'acte es va poder exposar quins avantatges poden tenir la creació d'una figura local de Comunitat Energètica i com l'empresariat local en pot ser un soci clau. Dins dels avantatges de la creació d'aquest tipus d'entitat, no només hi ha els de la producció elèctrica en proximitat, sinó els de la millora de l'eficiència energètica de les llars i espais municipals, el reforçament del teixit empresarial local, la lluita contra la pobresa energètica i el despoblament, sense oblidar el retorn associatiu i ambiental cap al propi territori.

 

L'Ajuntament de Térmens preveu poder establir després d'aquesta primera trobada un grup de treball sobre la base dels assistents,  per tal de vehicular-ne el grup motor, que dugui a terme  la constitució de l'entitat i així seguir oferint informació a la ciutadania per tal de consolidar el grup de socis i sòcies en breu. 

 

L'acte va servir també per poder exposar per part dels assistents el grau d'implantació i maduresa de les renovables, compartir experiències pel que fa a l'autoconsum en granges, edificis annexos i vivendes entre diferents generacions i models empresarials diversos. 

 

D'acord amb Josep Raïmat, tècnic del Consell Comarcal de la Noguera, "experiències com la de Térmens cada cop són més habituals i els assistents hi veuen un potencial d'associacionisme veïnal que semblava que s'havia estat perdent; els ciutadans agraeixen tenir un espai de participació activa, motivador,  on compartir no només coneixement, sinó també aprendre conceptes que ens havien estat aliens però que són bàsics per a la nostra economia i que ens poden fer molt més competitius i perdurables en el temps, sobretot en un sector com l'agrícola". 

 

 

Infolleida