L'Encontats es consolida com un dels grans aparadors nacionals del conte i el llibre il·lustrat

11/05/2022

Pel que fa a l’apadrinament, Pep Molist farà entrega de la vara a Lola Casas, mestra i escriptora

Balaguer es consolida com un dels punts de referència del conte i el llibre il·lustrat a Catalunya i això és gràcies a l’Encontats, que aquest any arriba a la setena edició, programat del 15 al 19 de juny.

 

Com la passada edició, els dies previs se celebra la 2a Jornada Professional d’Il·lustració i Disseny GràficCiutat de Balaguer amb el principal objectiu de posar en valor la feina d’aquest col·lectiu anant més enllà: oferint un punt de trobada i aprenentatge que vol arribar a ser un referent en l’àmbit professional de la il·lustració i el disseny gràfic al nostre país i que complementi l’Encontats, més adreçat al món de la narrativa oral i els contes.

Els il·lustradors i professionals que participaran en aquesta edició són Paula Bonet, que també protagonitzarà l’espectacle per a adults el dissabte a les 10 de la nit “Quema la memoria” amb The New Raemon, Miguel Bustos, Jordi Bartolí, Mireia Pujol i Matías Tolsà i els autors del cartell d’aquesta edició Guido Ferro i Vero Gatti.

L’Encontats començarà el dimecres 15 de juny amb la jornada adreçada als professionals que treballen a les biblioteques públiques de la província de Lleida. El fotoperiodista Jordi Bartolí, nebot del prestigiós dibuixant i pintor Josep Bartolí, serà l’encarregat de dur a terme la xerrada inaugural de la 2a Jornada d’il·lustració apropant-nos la figura del seu oncle. També el dijous, es podrà veure la pel·lícula “Josep” i s’inaugurarà l’exposició “L’exili com a herència, Fotografies i dibuixos de Jordi Bartolí i Josep Bartolí”

 

A partir de dijous i fins dissabte, la programació se centrarà en l’àmbit de la il·lustració i podrem gaudir de diferents tallers (tant adreçats a professionals, com a infants o adults no professionals), xerrades i espectacles, incorporant un any més, la celebració de la Nit de Llegendes organitzada pel Museu de la Noguera amb la col·laboració de la Biblioteca Margarida de Montferrat i l’Escola Municipal de Música de Balaguer. Aquest any, com a novetat, tindrà lloc al Castell Formós i hi participaran la narradora Patricia McGill i l’il·lustrador Matías Tolsà.

 

Diumenge 19 de juny acabarà amb la gran festa familiar al voltant del món dels contes, mantenint una gran presència de parades d’editorials i llibreries especialitzades en la publicació de llibres infantils, il·lustradors i artesans, i incorporant la presentació de novetats editorials a la carpa literària.

Com a principal novetat aquest any hem de destacar que l’Encontats retorna als carrerons i les placetes dels anys pre-Covid, repartint les diferents activitats entre la Plaça Mercadal, la Plaça del Pou i el Carrer Velluters, recuperant així l’encant dels espais del centre històric de la ciutat que van veure néixer l’Encontats.

 

Pel que fa a l’apadrinament, i mantenint la figura de l’escriptor per potenciar la vessant més narrativa d’aquesta jornada, en aquesta edició Pep Molist farà entrega de la vara a Lola Casas, mestra i escriptora.

 

Lola Casas neix a Mataró el 30 de juny de 1951. Amb només disset anys comença a fer de mestra, professió que ha exercit durant més de quaranta anys. Diplomada en Formació del Professorat d'Educació General Bàsica, es dedica especialment al foment de la lectura entre els lectors més joves i, així, duu a terme projectes com la "Biblioteca d'aula", que posa a l'abast dels alumnes una selecció de títols per tal de promoure la lectura. Entre els anys 2003 i 2005 dirigeix el projecte "Lectures en veu alta", amb el patrocini de la Cambra del Llibre de Catalunya i de la Generalitat de Catalunya i amb l'objectiu d'ajudar a adquirir hàbits de lectura al públic més jove.
Durant quatre anys, i amb els alumnes de l'escola Camí del Mig de Mataró, manté correspondència amb l'autor gal·lès Roald Dahl. Fruit d'aquesta relació neix el llibre Tot Dahl (1999), on l'autora repassa l'obra de l'escriptor. Conjuntament amb els seus alumnes també realitza quatre migmetratges, dos dels quals són premiats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Lola Casas és autora de més de cinquanta títols, entre llibres de poesia infantil, contes per a infants i obres didàctiques i de divulgació. És autora, entre molts altres, dels poemaris Retalls poètics (2001), Poemes de cada dia (2004), Poemes petits (2006), Poemes per a un bon Nadal (2009), Rodolins (2010), Visca Sant Jordi! (2010), Animalades de paper (2011), Com ho acabes? (2013), De cap a peus: poemes del cos humà (2014), Ocellets, ocells, ocellots (2015) o Poemes per... (2016). Entre les obres de narrativa infantil destaquen títols com El jersei (2002), Em diuen Tano (2003), L'escala d'en Pinxo (2006) o Ernest (2007).

Compagina la feina com a escriptora amb la de formadora i conferenciant sobre literatura i cinema. També es dedica a realitzar voluntariats a diferents escoles i institucions. Interessada en el mitjà radiofònic, col·labora amb Mataró Ràdio i La Xarxa, en programes de divulgació literària i cinematogràfica.

 

Pel que fa a la programació d’activitats pròpiament dita, en aquesta setena edició hem mantingut l’estil dels darrers anys i a grans trets es resumeix en:

  • Poca Cosa Teatre amb l’obra “El carreró de les bruixes”
  • Umpalumpa, 4 Contes i Patricia McGill, que s’encarregaran d’explicar històries als infants a partir de 4 anys
  • La Companyia Fes-t’ho Com Vulguis, s’encarregaran d’explicar històries als nadons fins a 3 anys a la carpa “Passeu, passeu”
  • The Penguins, Reggae per Xics amb l’espectacle “Quadern de Bitàcola”
  • Campi Qui Pugui amb l’espectacle itinerant “Cacos”
  • Carolina Blàvia, Xavier Monge i Xavier Reyes seran els encarregats d’amenitzar l’hora del vermut amb el concert “Projecte Amàlia”
  • Galiot Teatre ens presenta l’espai “Munta Titella”, on els més petits es convertiran en titellaires per una estona
  • Solaç ens porta “La Reserva Art Truck” perquè els infants puguin gaudir pintant
  • El camerino de maquillatge amb carpa de disfresses d’El Burro dels Jocs
  • I per acabar dues novetats:
    • a la Plaça del Pou trobarem “Històries en moviment” de Tantàgora, una proposta Instal·lació d’àlbum il·lustrat i joc que proposa construir històries a partir d’una pàgina d’un àlbum il·lustrat.
    • i l’activitat familiar “Room escape al carrer” a càrrec de Gaudire

 

Podeu consultar tota la programació a la pàgina web encontats.balaguer.cat

 

Infolleida