L’església vella de Penelles és consolida com nou reclam turístic

14/11/2022

Amb les obres de rehabilitació, el municipi guanya un espai que servirà com a punt d’interès per atreure els visitants. Un punt de referencia turístic per a l’acollida de turistes i punt neuràlgic del Gargar Festival

Recentment han finalitzat les obres de rehabilitació de l’església vella de Penelles, una actuació amb què el municipi guanya un espai que es trobava en desús i fora de culte, i que servirà com a punt d’interès per atreure els visitants. Es tracta doncs, d’un nou reclam turístic pel municipi amb què es vol aconseguir un creixement sostingut del turisme.

L’Església Vella o de Sant Joan Baptista és l’edifici patrimonial més emblemàtic del municipi de Penelles. La seva construcció podria ser del segle XVI-XVII. No se’n coneixen notícies històriques d’època romànica, tot i que sembla indubtable el seu origen medieval. L’edifici fou construït el 1663 i l’any 1961 fou abandonat donat que la seva capacitat era insuficient per acollir tots els veïns del poble. Des de llavors es troba fora de culte. Després de caure en desús com a espai de culte, fou comprada per un veí del poble per utilitzar-la com a magatzem.

L’Ajuntament de Penelles va adquirir el conjunt per recuperar-ne el valor patrimonial i convertir-lo en punt de referencia turística. Així doncs, l’ajuntament ha anat fent petites intervencions per transformar el conjunt: treballs de consolidació de l’edifici per usar-lo com a espai cultural, enderroc parcial del magatzem situat a l’oest per formar una plaça i porxo al carrer del Carme i adequació del magatzem posterior com a punt d’informació turística.

En els darrers anys, el municipi de Penelles ha presentat un gran creixement turístic, generat per les diferents activitats que es desenvolupen en el municipi, com el Gargar Festival i els murals. Per això, l’ajuntament s’ha plantejat la transformació d’aquest conjunt com a punt de referencia turístic per a l’acollida de visitants i punt neuràlgic del Gargar Festival.

Per aquest motiu, aquesta actuació  ha servit per realitzat treballs de conservació i consolidació de l’església, i s’ha adequat com a equipament públic, com a punt d’acollida de visitants i espai cultural.

Aquesta és una actuació inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica ‘Paisatges de Ponent’, cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Penelles, amb fons FEDER i un import d’adjudicació de 73.916,03 €.
Infolleida