Montgai es converteix en el poble de les paraules

27/08/2018

L’artista urbà Swen Schmitz està il·lustrant murs i façanes amb els mots triats pels propis veïns i veïnes per definir el seu poble

Pau, sabó, màgia o sisó són algunes de les paraules que a partir d’ara il·lustraran façanes i murs de Montgai, obra de l’artista urbà Swen Schmitz. La població de la Noguera estrenarà aquesta nova imatge coincidint amb la seva festa major aquest cap de setmana i és el resultat d’un procès de participació ciutadana impulsat per l’espai creatiu de Lo Carreró i per l’ajuntament de la localitat.


La iniciativa va iniciar-se el mes de juliol amb una crida perquè els veïns i veïnes pensessin una paraula que, segons ells, definia el seu poble. De totes les recollides, el Consell d’Entitats de Mongai en va escollir les primeres quinze que s’estan escrivint i dibuixant en aquests moments a diverses parets de la vila.


Un dels objectius de la proposta ha estat crear sentiment d’identitat i d’orgull de poble, segons ha explicat l’alcalde de Montgai Jaume Gilabert. “Estem molt satisfets de l’acollida d’aquesta iniciativa, que defineix el que significa la nostra localitat per la nostra pròpia gent i el posa en valor”, ha afirmat.


Un altre dels objectius ha consistit en dotar el poble d’un element artístic de carrer que, a més, ajudi a recuperar el valor de les paraules en una època en què moltes d’elles estan devaluades. “Per als antics egipcis les paraules eran màgiques, tenien una gran força i importància perquè allò que designaven passava a existir”, ha explicat Sílvia Colomé, gestora cultural de Lo Carreró. “Per això és tan important homenatjar-les i fer-les ben visibles, com s’està fent a Montgai. A més, contribueixen a definir en aquest cas el poble i en reafirmen la identitat”.


L’artista urbà Swen Schmitz va començar a pintar-les la setmana passada i destaca la complicitat que ha mantingut amb la gent de Montgai. “M’ha agradat relacionar-me amb ells i que m’expliquessin perquè han triat aquestes paraules i no unes altres, el que ha suposat un pas previ perquè pogués mantenir un diàleg amb elles i sorgissin els dibuixos que les acompanyen”, ha explicat.
Infolleida