“Pedrolo insubornable” a càrrec de Carme Vidal a la Biblioteca d'Artesa de Segre

25/09/2018

La biblioteca Joan Maluquer i Viladot d’Artesa de Segre va continuar amb els actes per commemorar els 100 anys del naixement del escriptor lleidatà Manuel de Pedrolo amb una xerrada “Pedrolo insubornable” a càrrec de Carme Vidal.

Per l’ocasió al club de lectura de a biblioteca va llegir el llibre de Pedrolo, Milions d'ampolles buides, conjuga el suspens de la millor novel•la negra amb les intrigues de les lluites polítiques de l’època. El resultat és una obra que ens atrapa amb tot l’arsenal narratiu del gènere policíac, però que es teixeix amb les reflexions d’uns personatges que ho arrisquen tot per les seves idees. Però, també, és un retrat excel•lent d’un moment històric de mobilització popular, així com dels anhels dels seus protagonistes. Tota una obra clàssica, censurada pel règim, d’un dels grans escriptors de les nostres lletres que es va caracteritzar pel seu insubornable compromís.

Carme Vidal Huguet, llicenciada en Filologia Catalana per l’Estudi General de Lleida-Universitat de Barcelona i doctora en Filologia Germànica per Universitat de  Heidelberg. Universitat de la qual forma part d’una Càtedra d’investigació en sintaxi comparada alemanya-catalana. Ha estat responsable del Servei editorial de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida. Col•laboradora cada dijous al diari Segre, en l’espai “Cafè dels omesos”, i és membre del Consell Editorial del diari Nació Digital, diari en el qual també escriu. És directora de la col•lecció de llibres d’assaig “Argent Viu” de Pagès editors i de la d’Assaig de l’Editorial Quaderns Crema. És, també, Agent literària. 

Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina (poeta, dramaturg, contista, novel•lista, articulista, traductor) va néixer a l'Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. El Govern de la Generalitat va aprovat el centenari del seu naixement com a commemoració oficial de l’any 2018. Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel•la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col•lecció de novel•la policíaca “La Cua de Palla”. La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en  llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors.
Infolleida