PLANTA inaugura 'In the beginning was…', la primera instal·lació permanent a Espanya de l'artista japonesa Chiharu Shiota

17/05/2021

PLANTA presenta el pròxim dijous 3 de juny In the beginning was..., la primera instal·lació permanent a Espanya de la prestigiosa artista Chiharu Shiota, creada específicament per a PLANTA, el projecte del grup empresarial Sorigué i la seva fundació. L'acte comptarà amb la presència de la pròpia artista.
 
Per a la creació d'aquesta obra única, Shiota s'inspira en l'entorn industrial de la gravera de Sorigué i utilitza per primera vegada la pedra, protagonista del paisatge de PLANTA, com a element fonamental en la seva obra.
 
En la seva visita a PLANTA, el so de les pedres caient a les muntanyes de grava van inspirar en l'artista la noció de principi: el material és l'element bàsic, en brut, amb el qual es crearà alguna cosa després. L'ús de la pedra és una al·lusió poètica al concepte d'origen.
 
D'una banda, a l'origen de l'univers: La densa trama formada per fils i pedres és una evocació del cosmos, a través de la qual l'artista ens fa prendre consciència de la nostra fragilitat.

D'altra banda, Shiota al·ludeix a l'origen del propi grup empresarial Sorigué, vinculat al moviment de terres i l'espai originari on s'inspira i es presenta l'obra.

Aquesta instal·lació culmina un projecte iniciat el 2015 amb l'exposició temporal a la Fundació Sorigué sota el mateix títol In the beginning was..., i que ha evolucionat fins a la presentació aquest pròxim mes de juny de la seva primera instal·lació permanent en PLANTA, que suposa a més la primera d'aquestes característiques a Espanya.

El nou site-specific conviurà a PLANTA amb espais que alberguen l'obra dels artistes William Kentridge, Anselm Kiefer, Bill Viola, Antonio López i Juan Muñoz.

Chiharu Shiota és una de les artistes de major prestigi internacional reconeguda per explorar les relacions entre la memòria i la pèrdua a través de la creació de commovedors ambients que representen l'espai entre el món interior i exterior de l'artista. Recentment ha participat en algunes de les biennals més importants com ara les biennals de Moscou, Sydney, Lió i Venècia, per a la qual va realitzar el Pavelló del Japó en la seva 56a edició.

Recentment ha exposat la seva obra en una mostra monogràfica al Mori Art Museum de Tòquio (2019), i en la retrospectiva Linhas da Vida, que ha itinerat pels centres d'art més important del Brasil.

PLANTA reuneix la visió de futur empresarial del grup Sorigué amb la vocació de retorn de la Fundació Sorigué. PLANTA és un projecte innovador i disruptiu on l'art funciona com a detonant, provocant experiències i activant sinergies en els quals conflueixen a més el coneixement, la ciència, l'arquitectura i el paisatge.
Infolleida