‘Preludi 23’ posa ‘So de somnis’ a l’any nou amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell a Artesa de Segre de la mà de l’IEI

09/01/2023

El públic assistent al Cubbtural ha pogut gaudir d’un repertori basat en dos suites de Txaikovski com són ‘El Trencanous’ i ‘El Llac dels Cignes’

Artesa de Segre ha estat l’escenari aquest diumenge de ‘Preludi 23’, el concert amb el qual l’Institut d’Estudis Ilerdencs dona la benvinguda a l’any des del 2021, sempre amb l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida com a protagonista.

En aquesta ocasió, ‘Preludi 23’ ha adoptat l’epígraf de ‘So de somnis’ per oferir, davant el públic que s’ha aplegat al Cubtural d’Artesa de Segre, un repertori basat en dos suites del compositor romàntic Piotr Ilitx Txaikovski com són ‘El Trencanous’ i ‘El Llac dels Cignes’.

‘So de somnis’ feia referència al paper de la música com a mitjà per deixar volar la imaginació i la fantasia, més enllà de les paraules i de les imatges, a les quals estem sovint més acostumats. Per plasmar aquesta voluntat en un programa simfònic, l’Orquestra Julià Carbonell ha ofert, sota la direcció d’Alfons Reverté, dos suites que tenen en comú ser la banda sonora de sengles ballets que ens acosten al món dels contes, de la fantasia i fins i tot dels somnis.

Tal com ha recordat Joan Talarn en la seva intervenció, l’elecció d’Artesa de Segre com a escenari de ‘Preludi 23’ ha obeït al fet que, l’estiu passat, aquesta localitat i altres poblacions properes de la Noguera es van veure colpides per diferent incendis. És per aquest motiu que l’IEI va voler donar la benvinguda al nou any des d’aquest escenari i traslladar a tothom el seu desig de pau, felicitat i cultura, en aquesta ocasió a través d’una música que ha convidat a somiar i a creure que un futur millor és possible. Tot plegat, ha dit Joan Talarn, “per començar un cicle de 365 dies amb els millors dels ànims i les predisposicions”, i com a “símptoma de vitalitat i resiliència, la mateixa amb la qual vau defensar-vos fermament en el trist episodi dels focs de l’estiu passat".

Talarn també s’ha referit al fet que, sota la denominació de ‘Preludi’, aquest és el tercer any en què l’Institut d’Estudis Ilerdencs rep l’any nou amb un concert de l’Orquestra Julià Carbonell a diferents poblacions de la nostra demarcació, amb la qual cosa ja “consolida una tradició per a les nostres comarques” consistent en “iniciar cada Any Nou amb música des d’una de les poblacions de la demarcació”.
Infolleida