Presentació de l'exposició "Els primers trets de Francesc Boix"

18/06/2019

El divendres 14 de juny de 2019 a la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d’Artesa de Segre es va fer la presentació de l’exposició “Els primers trets de Francesc Boix”, més de 120 reproduccions de fotografies dels Fronts del Segre i d'Aragó, entre altres d'Artesa de Segre, Baldomar, Santa Maria de Meià i el Montsec. La mostra está cedida per la Diputació de Lleida.

L’acte va anar a càrrec de Pol Galitó, president de l’Associació d’Estudiosos del Front del Segre. La presentació va anar acompanyada de diferents recreadors amb la uniformitat de l'exèrcit popular i de la milicia.

Les imatges són de la col·lecció de fotografies fetes per Boix durant la Guerra Civil i dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya l’any 2016. Amb la recuperació d’aquests negatius, es va completar el llegat d’un dels fotògrafs més destacats del país.

Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) s’exilià a França després de la Guerra Civil. Va ser internat a diversos camps de refugiats, s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la II Guerra Mundial va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar 
en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.

L'exposició és pot visitar fins a l'1 d'agost a la biblioteca d’Artesa de Segre.
Infolleida