Tornen els Premis Ziryab Ciutat de Balaguer

16/01/2023

Un any més la Paeria de Balaguer, en col·laboració amb la Biblioteca Margarida de Montferrat, el Museu de la Noguera i l’Escola Municipal de Música, publica la convocatòria per a l’edició 2023 dels Premis Ziryab Ciutat de Balaguer.

Els Premis Ziryab van néixer l’any 2012 i estan fortament vinculats amb el projecte Nit de Llegendes, que l’any 2004 el Museu de la Noguera, la Biblioteca i l’Escola Municipal de Música van endegar. Durant la Nit de Llegendes es realitza un recorregut turístic pels espais i edificis patrimonials de la ciutat de Balaguer, amb narracions de llegendes i audicions musicals. És per aquest motiu que les narracions i peces musicals premiades es llegeixen i s’interpreten en el marc d’aquesta activitat. Ziryab, que dona nom als premis, fou un músic i poeta oriental que arribà a la Península Ibèrica al segle IX, i que va revolucionar la música i la literatura d'aquell moment, establint les bases de la nostra música tradicional.

Els Premis Ziryab compten amb dues categories: la de conte llegendari i la de composició per a conjunts instrumentals infantils. Els objectius de la convocatòria són fomentar la creació literària i musical, donar a conèixer el patrimoni històric i cultural de la ciutat i ampliar el repertori de noves llegendes ambientades a Balaguer, així com la literatura musical adreçada a formacions instrumentals d’Escoles de Música de Nivell Elemental.

Enguany la temàtica principal que ha de vehicular el relat són els gegants. A més, les obres presentades hauran de reunir les condicions idònies per poder ser narrades oralment en La Nit de Llegendes de 2024. El veredicte del jurat es farà públic en el marc dels actes de La Nit de la Cultura, el dissabte dia 22 d’abril de 2023.

El jurat de la categoria de conte llegendari estarà presidit pel paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, juntament amb una persona representant de la Biblioteca Margarida de Montferrat; Ramon Rubinat Parellada, professor de literatura de la Universitat de Lleida, i l’escriptor Eduard Ribera Pujol.

D’altra banda, el jurat per a escollir la composició musical per a conjunts instrumentals infantils també estarà presidit pel paer en cap, i a més d’una persona representant de l’Escola Municipal de Música de Balaguer; Sergi Vergés Martí, professor del Conservatori del Liceu; i Joan Magrané Figuera, compositor a l’Òpera de Butxaca i Nova Creació de Barcelona.

El termini de presentació d'originals finalitza el 19 de març de 2023.

Bases i més informació a www.premisziryab.balaguer.cat

 

Infolleida