Un torró del segle XIII pel sopar medieval del Monestir de les Avellanes

04/07/2019

Torrons i Mel Alemany ha elaborat un torró amb mel, oli i avellanes crues que podria ser l’origen del torró actual. Alemany el presenta com a les postres de la 8a edició del Sopar Medieval del Monestir de les Avellanes, amb el nom de ‘Torrons Melats’ que tindrà lloc el proper dilluns 8 de juliol de 2019 a les 20.30 h. Es tracta d’un àpat que s’organitza en el marc de les X Jornades d'Història de l'Església i la religiositat, que enguany tracten l’estudi de la vida diària als monestirs medievals i que porta per títol: “El rigor de les dietes monàstiques medievals”.
 
La recepta d’aquest torró es remunta al segle XIII i ha estat documentada per la historiadora Montserrat Cobero, que reprodueix un àpat festiu del Monestir de Sant Cugat del Vallès, que apareix documentat al costumari de l’entitat, a l’entorn del 1220. Amb les aportacions històriques d’aquest dolç, Alemany ha elaborat una interpretació en forma de postres, que elimina el torrat de les avellanes i hi incorpora l’oli d’oliva i per tant, presenta com a únics ingredients les avellanes crues, saltejades amb oli d’oliva i mel caramelitzada.

Aquest àpat serà el més antic, documentat, que es reproduirà en aquesta activitat de divulgació científica que celebra el Monestir de les Avellanes. L’àpat ha estat dirigit gastronòmicament pel xef Bobby Cabral, del restaurant del Monestir. També un any més compta amb la col·laboració del Forn Farré de Sucs, que reproduirà un pa fet amb el mètode tradicional i emprant farines de blat dur i sègol.
InfoLleida