40 anys del Congrés de Cultura Catalana
Balaguer participarà en els actes commemoratius del 40 aniversari del Congrés de Cultura Catalana que es va celebrar el mes d’octubre de l’any 1977.
El president de la fundació Congrés de Cultura Catalana, Miquel Strubell i el cap de l’oficina Sergi Torras van reunir-se ahir amb l’Alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal i el regidor de cultura, Joan Biscarri, per preparar un conveni de col·laboració en el que la capital de la Noguera organitzarà unes jornades commemoratives el cap de setmana del 7 i 8 d’octubre de 2017.
El Congrés de Cultura Catalana celebra el seu 40è aniversari entre el 2015 i el 2017. Des de la Fundació que porta el seu nom volem reivindicar la importància que va tenir el Congrés durant la Transició. Tot just el 28 de gener de 1975, encara sota la dictadura de Francisco Franco, la junta de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona va aprovar l’organització d’un Congrés en defensa de la cultura catalana. Aquell congrés va ser la primera mobilització ciutadana massiva organitzada, més enllà de les manifestacions de la protesta antifranquista, i va aplegar 12.000 participants als àmbits de debat que van assentar les bases de les noves estructures que necessitava el país després de la llarga nit del Franquisme.
Les terres de parla catalana es troben, de nou, en un moment de transició política i cultural. A Catalunya, especialment marcada per una nova transició que planteja reptes polítics, econòmics i socials de gran transcendència. La globalització econòmica i cultural, juntament amb l’ús intensiu de les noves tecnologies de la comunicació, ens obren un escenari en què les cultures malden per fer-se visibles. En aquest nou context, ens toca preguntar-nos quin és el lloc de la cultura catalana al món. La societat i la cultura catalanes, doncs, es troben en un context de canvi de model cultural que serà determinant en els pròxims anys.
Per dur a terme la commemoració, des de la Fundació es crearà la figura d’un comissari, qui s’encarregarà de gestionar les activitats que presentem en aquest dossier i que formen part de l’homenatge que volem retre al Congrés de Cultura Catalana i a tot allò que va significar. A més, es fundarà una Comissió de Commemoració amb entitats que van participar en l’organització del Congrés: Òmnium, Fundació Joan Miró de Barcelona, Fundació Tàpies, Ajuntaments de Catalunya, universitats, Il·lustre Col·legi d’Advocats, Col·legi d’Arquitectes, Col·legi d’Enginyers, Acadèmia de Ciències Mèdiques, Col·legi de Metges i d’altres col·legis professionals, Institut Ramon Llull, Unió de Pagesos, Institució Catalana d’Estudis Agraris, Centre Excursionista de Catalunya, Club Excursionista de Gràcia, Enciclopèdia Catalana, Ateneu Barcelonès, Foment de les Arts Decoratives, Gremi de Llibreters de Barcelona, Orfeó Català, Abadia de Montserrat, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Institució de les Lletres Catalanes.