Bernat Solé: “La campanya de la fruita d’enguany s’està desenvolupant amb normalitat, malgrat el context preocupant de la nova onada pandèmica”
El delegat fa una crida a tots els agents i persones implicades en la campanya “a continuar sent estrictes en les mesures de prevenció individuals i col·lectives recomanades pels experts sanitaris”
El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha valorat avui molt positivament el desenvolupament de la campanya de la fruita d’enguany fins al moment, tot i produir-se en el marc d’una nova onada de la pandèmia. Ho ha fet en el transcurs de la reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida, convocada en format telemàtic per la Delegació del Govern a LLeida, i que ha servit per fer una anàlisi de la situació actual de la campanya de la fruita i un seguiment de les actuacions que hi estan duent a terme els diferents actors implicats.
Bernat Solé ha afirmat que “la campanya de la fruita d’enguany s’està desenvolupant amb relativa tranquil·litat, a diferència de la de l’any passat”, posant en valor tota la feina duta a terme per a establir protocols de seguretat, i ha demanat “màxima prudència” tenint en compte que la campanya es desplaçarà en els propers dies a zones de producció més tardana. Alhora, el delegat ha remarcat que aquesta campanya agrària s’està duent a terme en “un context general de transmissió creixent altament preocupant”, amb una incidència important de la variant Delta, i per això ha fet una crida a tots els agents i persones involucrades a la campanya “a seguir amatents a l’evolució de la pandèmia i a continuar complint les mesures de prevenció primària recomanades per les autoritats sanitàries”.
Un dels indicadors de l’evolució favorable de la campanya de la fruita d’enguany és el baix nivell d’ocupació dels tres espais habilitats per a l’aïllament de casos positius i contactes estrets que no disposen de condicions adequades per complir-lo. A dia d’avui, La Manreana de Juneda acull tres casos positius, mentre que l’Alberg de Bellpuig i l’Hotel Nastasi de Lleida no en tenen cap. Es dona la circumstància que les tres persones acollides a La Manreana no estan relacionades amb la campanya de la fruita. Els tres espais tenen una capacitat conjunta de prop de 130 places.
Més de 9.500 treballadors i treballadores del sector vacunats
Solé, coincidint amb la resta de participants a la reunió de la Comissió de Coordinació, ha subratllat el paper determinant que ha jugat la vacunació específica en el bon desenvolupament de la campanya agrària.
La gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha informat que, des del Departament de Salut, s’ha immunitzat al voltant de 8.400 treballadors i treballadores del sector en espais municipals habilitats per a tal efecte, com ara el punt de vacunació poblacional d’Alcarràs, a partir dels censos aportats per les empreses hortofructícoles. Actualment, i amb gran part del sector immunitzat, la vacunació es realitza ja des de l’atenció primària, i la xifra de persones vacunades s’enfila a les 9.500, a banda d’aquelles que han rebut la vacuna atenent la crida corresponent a la seva franja d’edat.
Mesures de prevenció primària
El pla de treball de la campanya inclou, també, un seguit de mesures de prevenció primària que estan contribuint a contenir la transmissió del virus. Les accions de prevenció realitzades fins ara pel Departament de Salut són les següents:
- Programa d’assessorament, supervisió i inspecció de mesures COVID en centrals hortofructícoles, mitjançant el qual s’han fet fins al moment 400 visites a 94 empreses.
- Programa d’assessorament en explotacions agràries i vivers, amb 30 sessions realitzades.
- Programa d’assessorament a empreses de treball temporal, amb 25 visites i 16 sessions dutes a terme.
- Programa d’assessorament als serveis de prevenció laboral de les centrals hortofructícoles, pel qual s’han fet 11 visites i 11 sessions d’assessorament de mesures COVID.
- Programa d’assessorament a allotjaments de titularitat empresarial i municipal, amb 48 visites de formació als usuaris i comprovació de compliment de les mesures COVID.
- Programa de cribratge d’empreses agràries a l’inici de la campanya, realitzat el mes de maig, gràcies al qual es van cribrar més de 3.000 persones de 73 empreses i que es va saldar amb 4 treballadors positius.
En l’actualitat, es continuen realitzant cribratges quan es detecten casos positius en les centrals hortofructícoles, com a part de la tasca de vigilància epidemiològica.
Per tal de col·laborar amb tots els agents implicats en el control de la COVID al món local, Salut té signats convenis de cooperació interadministrativa amb tots els municipis del Baix Segre i Lleida ciutat. Amb tots ells manté comissions de seguiment constant amb l’objectiu de dur a terme accions conjuntes de sensibilització i conscienciació, indispensables per evitar la transmissió.
Per altra banda, la Generalitat ha dut a terme una quarantena de reunions amb els agricultors de les zones productores per exposar el dispositiu de prevenció durant la campanya de la fruita d’aquest any. Aquestes reunions se segueixen organitzant als municipis on la campanya comença més tard.
Un 16% més d’accions d’acompanyament social dels treballadors temporers
Els departaments de Drets Socials i de Salut han reforçat en aquesta campanya els circuits per incrementar l’acompanyament social dels treballadors temporers. Amb la tasca prèvia dels rastrejadors per detectar i cribar les situacions que requereixen una intervenció, les visites d’acompanyament social han crescut un 16% en relació a les realitzades la campanya anterior. Les persones que reben aquest seguiment són derivades a les àrees bàsiques d’atenció social dels municipis i dels consells comarcals.
Per la seva banda, Creu Roja, en col·laboració amb la Generalitat i el Consell Comarcal del Segrià, ha treballat intensament en la detecció de necessitats socials i en l’aplicació de la vacuna a persones en situació de vulnerabilitat.
L’ordre de convocatòria dels incentius a la contractació de proximitat es preveu publicar a finals de juliol
La subdirectora general de Polítiques Actives d’Ocupació, Susana Díaz, ha explicat que el SOC preveu publicar l’ordre de convocatòria dels incentius a la contractació de proximitat a finals de juliol, un cop superada la tramitació administrativa pertinent. Cal recordar que es tracta d’un incentiu de 50 euros per setmana per cada contracte laboral entre maig i octubre formalitzat mitjançant el SOC, amb la condició que s’ofereixi allotjament gratuït al treballador/a o que aquests estiguin empadronats a menys de 40 km del lloc de treball. S’establirà un límit màxim de 200 euros per treballador, equivalent a quatres setmanes de durada de l’incentiu, fins a esgotar la dotació inicialment assignada d’1 milió d'euros. Es formalitzarà una convocatòria específica.
Satisfacció al sector hortofructícola
Representants d’Afrucat i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han expressat la seva satisfacció pel desenvolupament de la campanya de la fruita fins a data d’avui. Tots han coincidit en apuntar a la vacunació dels treballadors i treballadores agraris com un factor determinant d’aquesta bona situació.
Per causa de les inclemències meteorològiques, la campanya de la fruita presenta a Lleida una reducció de producció del 40% en relació a la mitjana dels darrers anys, segons els mapes que el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural elabora periòdicament.
A la reunió d’avui de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida, presidida pel delegat del Govern, també hi han participat directors/es i personal tècnic dels serveis territorials dels departaments implicats en la campanya, representants comarcals i municipals, Afrucat, la FCAC, responsables de les organitzacions agràries i sindicats i diverses entitats socials.