Bernat Solé lloa la “tasca perseverant” de l’Associació Amics de Tragó de Noguera per “mantenir viva la memòria del poble”
En l’acte inaugural de la commemoració del 850è aniversari de la seva fundació, el delegat del Govern destaca la “rellevància patrimonial” i el “valor sentimental” que té el Monestir de Santa Maria de Vallverd per als descendents de l’indret
El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat avui el “valor sentimental, més enllà de la rellevància patrimonial” que té el Monestir de Santa Maria de Vallverd per als descendents de Tragó de Noguera, que van haver de marxar del seu poble per causa de la construcció de l’embassament de Santa Anna. És per això, ha dit, des de 1962, a excepció dels anys 2020 i 2021 per causa de la pandèmia, cada primer diumenge després de Sant Jordi, celebren en aquest indret, “amb voluntat de record i de retrobament de les arrels”, la seva Festa Major, que enguany també commemorarà el 60è aniversari de la inundació del poble. Així ho ha expressat en el transcurs del primer dia dels actes de de commemoració del 850è aniversari de la fundació del monestir, que enguany organitza l’Associació Amics de Tragó de Noguera.
Solé també ha lloat la “tasca perseverant” de residents i familiars de Tragó que integren l’Associació Amics de Tragó de Noguera, per “mantenir viva la memòria del poble”. Entre les activitats que han dut a terme destaquen la restauració de part del monestir de Santa Maria de Vallverd i l’edició del llibre ‘Recull fotogràfic 1889-1962’.
En la jornada inaugural de la commemoració els assistents han fet una visita guiada al monestir, amb una explicació històrica, i s’ha presentat el llibre “Col·lecció diplomàtica de Santa Maria de Vallverd”, de Xavier Mora, president de l’Associació Amics de Tragó de Noguera, i Avel·lí André Gabián. La commemoració s’estendrà al llarg de l‘any amb més visites, conferències i jornades, excursions i altres activitats lúdiques. Hi ha assistit l’alcaldessa d’Os de Balaguer i vicepresidenta de l’IEI i de la Diputació, Estefania Rufach, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i membres de l’Associació Amics de Tragó de Noguera, encapçalats pel president Xavier Mora.
La primera fundació cistercenca femenina que es coneix a Catalunya
Situat a l’antic terme municipal de Tragó de Noguera i integrat a Os de Balaguer des de la inundació, el Monestir de Santa Maria de Vallverd fou la primera fundació cistercenca femenina coneguda a Catalunya. Està documentat des del 1172 i va estar en actiu fins a mitjan el segle XV, quan Vallverd i el seu patrimoni van ser integrats al Monestir de les Franqueses, a prop Balaguer, i posteriorment, tot aquest conjunt va passar a pertànyer al Monestir de Poblet. De l'edifici original avui dia només se’n conserva la capçalera enrunada, amb tres absis semicirculars i fals transsepte.
Com la resta del terme de Tragó, l’immoble va ser expropiat per l’estat amb motiu de l’embassament de Santa Anna. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, propietària del monestir, el va cedir el 2013 a l’Ajuntament d’Os de Balaguer amb la finalitat expressa de protegir, conservar i valoritzar el monestir. El subsol està catalogat com a jaciment arqueològic i està declarat com a Espai de Protecció Arqueològica, per resolució de la Conselleria el 2014. L’edifici està inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El 2016 fou declarat com a Bé Cultural d’Interès Local per acord del Consell Comarcal de la Noguera. A finals del 2020 s’hi van dur a terme treballs de consolidació i restauració de la capçalera de l’església, subvencionats per la Generalitat.