El Departament d'Acció Climàtica i el sector implementen noves mesures per a fer front als danys dels conills a l'agricultura al pla de Lleida

15/07/2021

AGRICULTURA I RAMADERIA

El director dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit avui dijous, 15 de juliol, una reunió informativa i de treball, on s’ha exposat l’evolució i la situació actual pel que fa a la problemàtica dels danys que el conill genera sobre l’agricultura a les comarques del Segrià, Garrigues, Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, i Segarra, amb l’assistència dels representants de les organitzacions agràries, Consells Comarcals, Federació Catalana de Caça a Lleida, i de diferents sectors implicats de l’Administració de la Generalitat.

L’augment de la incidència dels danys a l’agricultura va portar l’any 2017 a elaborar un Pla de Prevenció de danys amb l’objectiu general d’establir una estratègia per a equilibrar l’ecosistema. I en el marc d’aquest Pla de Danys, es va dur a terme i desenvolupar un Pla Pilot per a la prevenció i mitigació de danys que causa el conill.

Així, en el de la reunió d’avui s’ha analitzat l’evolució d’aquest problema de danys a l’agricultura.

Val a dir que les captures mitjançant l’activitat cinegètica augmenten en els darrers anys, com també ho han fet les poblacions de conill i els danys que causen. A tall d’exemple, l’any 2020 es va caçar més de 250.000 conills en aquestes comarques, i es preveu superar aquesta xifra l’any 2021. I pel que fa als censos de conill, es constata un augment sobretot des de l’any 2013, i més pronunciat des del 2018.

Les mesures dutes a terme fins a la data han anat encaminades a facilitar i fomentar la caça d’aquesta espècie, i a fomentar i protegir els depredadors naturals del conill; i entre elles figuren prohibir la caça de la guineu en aquestes zones, la creació d’un sistema mixt amb el Cos d’Agents Rurals, pagesos i caçadors per a la caça nocturna d’aquesta espècie, facilitar el tancament temporal de camins allà on cal per a poder posar parades per a la caça del conill, agilitzar les autoritzacions excepcionals de caça per danys, entre altres mesures aplicades.

Hi ha un consens en la complicitat entre el sector i administració en tant que les mesures que s’han estat implementant han estat bones però no del tot suficients.

Així, per tal de continuar treballant i millorar la situació, s’ha acordat la creació d’un grup de treball amb les organitzacions agràries, i la Federació de Caça per a treballar les propostes sorgides, com per exemple:

  • Conveniència sobre la declaració d’emergència cinegètica en diversos indrets de la vegueria.
  • Gestió de l’assegurança i possibles ajuts a pagesos i caçadors.
  • Protecció i foment dels depredadors naturals del conill.
  • Implementació de nous mètodes de captura.
  • Estudi de modificacions normatives.

A més, des del Departament s’implementarà les mesures següents:

  • Continuar treballant en la simplificació dels tràmits administratius per a facilitar les tasques de prevenció de danys.
  • Elaborar un Codi de bones practiques en l’agricultura per a minimitzar els danys de conill adreçat a pagesos i gestors.
  • Reactivar la formació dels pagesos via Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), incidint el l’autoprotecció dels cultius.
  • Demanar a l’Estat i titulars de les infraestructures que es responsabilitzin del seu manteniment en tant que actuen com a zones de reservori i cria d’aquesta espècie.
Infolleida